Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
1. augusta 2024 o 20:04
Čas čítania 0:47

Rusi sa pýšia, že zostrelia stíhačky F-16. Vojakom ponúkajú odmeny za ich zničenie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kyjev dlhodobo žiada svojich západných spojencov o stíhačky F-16, ktoré konečne dorazili.

  • Stíhačky F-16 nie sú pre ukrajinskú armádu „všeliekom“ a ruské sily sú pripravené ich zostreliť, vyhlásil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
  • Ruským vojakom už ponúkli aj odmeny za ich zničenie.

Prečo je to dôležité: Ukrajina už dostala prvú várku stíhačiek F-16 od krajín NATO. Rusi teraz sľubujú, že ich zostrelia.

Citát: „Ak sa tieto lietadlá objavia, ich počet sa bude postupne znižovať, budú zostrelené, zničené. Samozrejme, ich dodávky výrazne neovplyvnia dynamiku vývoja udalostí na fronte,“ uviedol Peskov pre novinárov.

Širší kontext: Ukrajinská armáda sa pri obrane pred ruskou inváziou musí spoliehať na relatívne malú flotilu stíhačiek z čias Sovietskeho zväzu. Kyjev preto dlhodobo žiada svojich západných spojencov o stíhačky F-16, ktoré vníma ako životne dôležité pre posilnenie schopností ukrajinských vzdušných síl.

Niekoľko krajín NATO Ukrajine sľúbilo, že jej dodá rôzne počty týchto stíhačiek, pričom ukrajinskí piloti podstupujú už niekoľko mesiacov výcvik na ich ovládanie. Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis a nemenovaný americký predstaviteľ pritom v stredu potvrdili, že Ukrajina už dostala prvú várku týchto stíhačiek americkej výroby.

Podľa analytikov však samotné stíhačky F-16 neprinesú zlomový bod vo vojne na Ukrajine, ktorá sa začala inváziou Ruska vo februári 2022.

Prečítaj si aj tieto články:

31. júla 2024 o 19:15 Čas čítania 0:48 Ukrajina chce, aby na mierový summit prišlo Rusko. Zelenskyj vysvetľuje svoje rozhodnutie Ukrajina chce, aby na mierový summit prišlo Rusko. Zelenskyj vysvetľuje svoje rozhodnutie
31. júla 2024 o 7:54 Čas čítania 0:48 Rusko spustilo jeden z najväčších dronových útokov. Kyjevom sa celú noc ozýval poplach Rusko spustilo jeden z najväčších dronových útokov. Kyjevom sa celú noc ozýval poplach
30. júla 2024 o 6:45 Čas čítania 1:00 Fico sa vyhráža Ukrajine: Ak neobnovia dodávky ropy z Ruska, Slovnaft prestane dodávať Ukrajine naftu Fico sa vyhráža Ukrajine: Ak neobnovia dodávky ropy z Ruska, Slovnaft prestane dodávať Ukrajine naftu
stíhačka f-16
Zdroj: X/Lockheed Martin News
Domov
Zdieľať
Diskusia