Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
31. júla 2024 o 19:15
Čas čítania 0:48

Ukrajina chce, aby na mierový summit prišlo Rusko. Zelenskyj vysvetľuje svoje rozhodnutie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zelenskyj nalieha na to, že by sa mierového summitu mali zúčastniť aj Rusi.

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pre francúzske médiá vyhlásil, že celý svet vrátane Ukrajiny chce, aby sa Rusko zúčastnilo na druhom mierovom summite o ukončení konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom.
  • Tvrdí, že keďže na tom trvá celý svet, nemôže byť proti ani Ukrajina.

Prečo je to dôležité: Napriek tomu, že ruský prezident Vladimir Putin nedávno vyhlásil, že je otvorený rokovaniam, pre Ukrajinu sú jeho podmienky neakceptovateľné. Putin je k prímeriu ochotný pristúpiť len v prípade, ak by sa Kyjev fakticky vzdal územia, ktoré Moskva považuje za svoje.

Citát: „Väčšina sveta dnes hovorí, že Rusko musí byť zastúpené na druhom summite, inak nedosiahneme zmysluplné výsledky. Keďže celý svet ich (Rusko) chce mať pri stole, nemôžeme byť proti,“ povedal Zelenskyj.


Širší kontext: Prvý mierový summit sa uskutočnil minulý mesiac vo Švajčiarsku. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia 92 krajín, Rusko však nebolo pozvané. Kyjev už predtým uviedol, že na nasledujúcu schôdzku o mieri by mohol pozvať aj predstaviteľov Ruska. Zelenskyj dodal, že nechce, aby mierové rokovania viedla Čína.

9. septembra 2024 o 14:30 Čas čítania 5:21 Allia Roza je bývalá ruská sex špiónka: Už ako 18-ročná bola vycvičená na sexšpionáž. Ženám dnes radí, ako zviesť akéhokoľvek muža Allia Roza je bývalá ruská sex špiónka: Už ako 18-ročná bola vycvičená na sexšpionáž. Ženám dnes radí, ako zviesť akéhokoľvek muža

Zelenskyj francúzskym novinárom okrem iného povedal, že ruské jednotky naďalej postupujú na východe Ukrajiny, pretože západní spojenci Kyjeva obmedzujú používanie svojich dodávaných zbraní. Ukrajina tiež čaká na dodanie ďalšieho vojenského vybavenia.

Prečítaj si aj tieto články: 

16. júla 2024 o 13:00 Čas čítania 0:42 Rusko reaguje na Zelenského návrh o mierovom samite. Má jednu požiadavku Rusko reaguje na Zelenského návrh o mierovom samite. Má jednu požiadavku
31. júla 2024 o 7:54 Čas čítania 0:48 Rusko spustilo jeden z najväčších dronových útokov. Kyjevom sa celú noc ozýval poplach Rusko spustilo jeden z najväčších dronových útokov. Kyjevom sa celú noc ozýval poplach
25. júla 2024 o 18:10 Čas čítania 0:56 Rusko sa vyjadrilo k mierovým rokovaniam s Ukrajinou. Nevylučuje ich ani počas Zelenského vlády Rusko sa vyjadrilo k mierovým rokovaniam s Ukrajinou. Nevylučuje ich ani počas Zelenského vlády
Domov
Zdieľať
Diskusia