Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
6. augusta 2024 o 14:11
Čas čítania 0:50

Filip Kuffa na jar preletel nad Malou Fatrou. Inšpekcia zistila porušenie zákona, on na výbore tvrdil niečo iné

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenská inšpekcia životného prostredia zistila výrazné porušenia.

  • Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) zistila v prípade medializovaného letu vrtuľníka nad územím Národného parku (NP) Malá Fatra porušenie zákona o ochrane prírody a krajiny.
  • Išlo o pracovný let štátneho tajomníka envirorezortu Filipa Kuffu v súvislosti so zonáciou.
  • Pilot nedodržal podľa SIŽP zákonom požadovanú výšku na území v piatom stupni ochrany, a to bez potrebného súhlasu orgánu ochrany prírody.

Prečo je to zaujímavé: Kuffa v apríli na zasadnutí parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie tvrdil, že k porušeniu zákona pri prelete vrtuľníka nedošlo. Považoval za hypotetické, že svojím preletom ohrozil chránené rastliny a živočíchy v Malej Fatre. Kuffa vtedy neodpovedal na otázku, aké oprávnenie mal pilot na to, aby letel tak nízko bez súhlasu okresného úradu.

Citát: „Keďže predmetný skutok vykazuje znaky priestupku na úseku ochrany prírody a krajiny, Inšpektorát životného prostredia Žilina vec prejedná v samostatnom priestupkovom konaní,“ priblížila inšpekcia.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Širší kontext: Vzhľadom na podozrenie, že preletom mohlo dôjsť aj k porušeniu predpisov na úseku civilného letectva, podal Inšpektorát životného prostredia v Žiline opakovane podnet Dopravnému úradu na vykonanie štátneho odborného dozoru v civilnom letectve. Ten sa tým však odmietol zaoberať.

Opozícia v súvislosti s preletom videla porušenie legislatívy a vyzvala vtedy ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, aby Kuffu z funkcie odvolal.

Prečítaj si aj tento článok:

7. apríla 2024 o 13:13 Čas čítania 0:46 Filip Kuffa preletel vrtuľníkom ponad Malú Fatru. Letel cez oblasť, kde je zakázaný pohyb turistov Filip Kuffa preletel vrtuľníkom ponad Malú Fatru. Letel cez oblasť, kde je zakázaný pohyb turistov
24. novembra 2023 o 16:10 Čas čítania 0:56 Taraba tvrdí, že žiadne rokovanie o zrušení národného parku nebolo. Pripúšťa, že Malá Fatra nespĺňa základné štandardy Taraba tvrdí, že žiadne rokovanie o zrušení národného parku nebolo. Pripúšťa, že Malá Fatra nespĺňa základné štandardy
24. novembra 2023 o 7:17 Čas čítania 0:38 Chcú zrušiť jeden národný park. Kuffa a Takáč majú plán, ako v ňom znížiť ochranu Chcú zrušiť jeden národný park. Kuffa a Takáč majú plán, ako v ňom znížiť ochranu
Domov
Zdieľať
Diskusia