Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
29. júla 2024 o 15:00
Čas čítania 0:56

Bývalý riaditeľ SIS Aláč už nie je obvinený, generálna prokuratúra použila paragraf 363. Od štátu teraz žiada odškodné

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Aláča postavila mimo služby ešte prezidentka Zuzana Čaputová.

  • Bývalý riaditeľ SIS Michal Aláč už nie je obvinený v kauze Rozuzlenie kvôli použitiu paragrafu 363.
  • Generálna prokuratúra zastavila Aláčovo stíhanie z dôvodu „závažných hmotnoprávnych a procesných pochybení“, ako uviedla hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.
  • Aláč žiada odškodné a plánuje predložiť uznesenie správnemu súdu v Bratislave, informujú Aktuality.

Prečo je to dôležité: Nezávislé súdy aj viacerí prokurátori potvrdili v minulosti dôvodnosť stíhania Aláča. Mnohí politici, ktorí sú aktuálne pri moci, boli v minulosti obvinení či podozriví z korupčnej trestnej činnosti, zo zosnovania zločineckej skupiny aj zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Po nástupe novej vlády robia vládni politici kroky, ktorými zabezpečujú beztrestnosť alebo zrušenie dôvodných obvinení im blízkym ľuďom.

Citát:„Prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera v zastúpení generálneho prokurátora Slovenskej republiky rozhodol 25. 7. 2024 a uznesenie o vznesení obvinenia zrušil z dôvodu závažných hmotnoprávnych a procesných pochybení,“ napísala Tökölyová.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Širší kontext: Vlani v auguste NAKA zadržala Michala Aláča a jeho predchodcu Vladimíra Pčolinského, obvinila ich zo založenia zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a z marenia spravodlivosti. Následne bol Aláč odvolaný z funkcie prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Aláč neuspel s ústavnou sťažnosťou proti svojmu odvolaniu a žiadal Ústavný súd o odklad vykonateľnosti rozhodnutia vlády, v čom mu súd nevyhovel. Premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor vtedy zdôvodnil odvolanie tým, že zotrvanie Aláča vo funkcii by ohrozovalo dobré meno služby a podkopávalo dôveru, pričom dvaja prokurátori potvrdili dôvodnosť stíhania.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

27. júla 2024 o 16:02 Čas čítania 0:41 SNS chystá nový zákon. Chce oslobodiť prepitné od dane z príjmu, čašníci tak zarobia viac SNS chystá nový zákon. Chce oslobodiť prepitné od dane z príjmu, čašníci tak zarobia viac
27. júla 2024 o 11:32 Čas čítania 0:44 Pellegrini sa po dlhom čase stretne s Ficom. Musia prediskutovať dôležité otázky Pellegrini sa po dlhom čase stretne s Ficom. Musia prediskutovať dôležité otázky
26. júla 2024 o 14:20 Čas čítania 0:22 Tomáš Taraba podáva trestné oznámenie. Tvrdí, že na ministerstve pracujú len kadejakí kamaráti vedenia, ktorí nič nerobia Tomáš Taraba podáva trestné oznámenie. Tvrdí, že na ministerstve pracujú len kadejakí kamaráti vedenia, ktorí nič nerobia
Domov
Zdieľať
Diskusia