Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
9. augusta 2024 o 7:17
Čas čítania 0:50

NAKA na konci augusta zanikne. Šutaj Eštok ozrejmil, aké útvary nahradia elitnú políciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Národná kriminálna agentúra (NAKA) skončí k 31. augustu svoju činnosť.

  • Po zrušení Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniknú tri nové špecializované policajné útvary.
  • Zamerané budú na korupciu, drogové trestné činy a terorizmus.
  • O presnej podobe reorganizácie Policajného zboru (PZ) bude podľa ministra v najbližších dňoch informovať policajný prezident Ľubomír Solák.

Prečo je to dôležité: Reorganizácia prináša aj riziká, napríklad možné spomalenie prebiehajúcich vyšetrovaní. To by mohlo mať vplyv na závažné prípady, vrátane tých, ktoré zahŕňajú politicky citlivé kauzy.

Citát: „Od prvého októbra dôjde k prvej fáze reorganizácie, o ktorej som hovoril už minimálne pol roka. Bola spracovaná policajným prezídiom na základe štatistík a na základe toho, aby boj s organizovaným zločinom, ale aj so štandardnou finančnou kriminalitou, korupciou, terorizmom a boj proti drogovej činnosti bol čo najefektívnejší,“ ozrejmil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v televízii TA3.

Širší kontext: Policajné prezídium uviedlo, že cieľom reorganizácie je efektívne rozloženie síl a prostriedkov. Bližšie informácie k pripravovanej ďalšej fáze reorganizácie Policajného zboru bude možné uviesť až po uskutočnení všetkých potrebných krokov na jej realizáciu.


Minister vnútra už v minulosti zdôvodnil potrebu reorganizácie personálnym podstavom v polícii, množstvom riadiacich pracovníkov, rušením špeciálnej prokuratúry, ale aj potrebou reflektovať aktuálnu bezpečnostnú situáciu. NAKA skončí k 31. augustu svoju činnosť a nahradí ju Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK).

Prečítaj si aj tieto články:

6. augusta 2024 o 17:25 Čas čítania 0:41 NAKA už onedlho zanikne. Zmeny sa dotknú viac ako tisíc policajtov NAKA už onedlho zanikne. Zmeny sa dotknú viac ako tisíc policajtov
9. júla 2024 o 13:30 Čas čítania 0:27 AKTUÁLNE: Bývalého vyšetrovateľa NAKA opäť obvinili. Údajne zneužil svoje právomoci AKTUÁLNE: Bývalého vyšetrovateľa NAKA opäť obvinili. Údajne zneužil svoje právomoci
29. júna 2024 o 9:07 Čas čítania 0:28 Z väzby prepustili sedem obvinených. NAKA ich zadržala počas veľkej akcie Merkúr, v rámci ktorej obvinila aj známe mená Z väzby prepustili sedem obvinených. NAKA ich zadržala počas veľkej akcie Merkúr, v rámci ktorej obvinila aj známe mená
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia