Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
11. augusta 2024 o 17:04
Čas čítania 0:39

Turistu v Grécku uštipol jedovatý pavúk. Muž zomrel, na jed daného pavúka neexistuje účinný liek

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Spočiatku si muž uhryznutie ani nevšimol.

  • V Grécku zomrel turista po uhryznutí jedovatým pavúkom.
  • Pavúk samotár (Loxosceles rufescens), rozšírený v stredomorských oblastiach, uhryzol 48-ročného muža na dovolenke v Pyrgose, uvádza web TN.cz.
  • Podľa odborníkov neexistuje účinný liek proti jedu tohto pavúka, preto je dôležitá prvá pomoc, ako napríklad aplikácia studených obkladov, ktoré môžu zmierniť účinky jedu a zabrániť nekróze.

Prečo je to dôležité: Táto udalosť upozorňuje na riziká spojené s jedovatými pavúkmi v stredomorských oblastiach, ktoré môžu byť nebezpečné pre domácich aj pre turistov. Informácie o možných príznakoch a potrebe rýchlej lekárskej intervencie môžu zachrániť životy, najmä v prípadoch, keď sú príznaky spočiatku nenápadné.

Širší kontext: Spočiatku si muž uhryznutie nevšimol a navštívil ortopéda kvôli bolesti nohy. Ortopéd ho okamžite poslal do nemocnice, ale aj napriek snahe lekárov muž zomrel. Pavúk samotár spôsobuje vážne príznaky, ktoré môžu pripomínať gangrénu.

Medzi lokálne príznaky patrí začervenanie, opuch a pľuzgiere, zatiaľ čo systémové príznaky zahŕňajú bolesť hlavy, horúčku, vyrážku, zvracanie a kŕče. Tieto príznaky sa objavujú postupne, a preto je lekárska pomoc nevyhnutná.

Domov
Zdieľať
Diskusia