Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
14. augusta 2024 o 6:40
Čas čítania 1:18

PRIESKUM: Každý piaty Slovák nedokáže vyžiť z výplaty, ukázal prieskum. Nespokojní sú najmä mladí ľudia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Závažným a dlhodobým problémom na Slovensku je aj nadčasová práca.

  • Na Slovensku je v práci spokojných 37 % ľudí, frustrácia sa prejavuje najmä u mladých pod 25 rokov alebo u remeselníkov.
  • Zamestnancov robí spokojnými finančné ohodnotenie či možnosť rozvoja a kariérneho rastu. Až 59 % zamestnancov má ťažkosti vyjsť s aktuálnym príjmom. Vážny alebo veľmi vážny problém vyžiť do najbližšej výplaty uvádza 21 % zamestnancov.
  • Najčastejšie ľudia odchádzajú z práce z dôvodu peňazí. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý realizovali v apríli 2024 na vzorke 1007 respondentov vo veku 18 až 65 rokov.

Citát: „Časť ľudí si na dobrovoľné zmeny práce netrúfne, alebo ich príliš odkladá, často kvôli nedostatočným finančným rezervám,“ uviedol analytik Alma Career Tomáš Ervín Dombrovský.

Prečo je to dôležité: Výsledky prieskumu poukazujú na širšie problémy na slovenskom trhu práce, vrátane vysokého počtu nadčasových hodín, ktoré sú pre 35 % zamestnancov nevyhnutné na dosiahnutie primeraného príjmu. Ekonomické tlaky a nedostatočné mzdy zvyšujú závislosť zamestnancov na nadčasovej práci, čo môže poukazovať na potrebu širších zmien v pracovných podmienkach aj finančnom ohodnotení.


Širší kontext: Z prieskumu vyplynulo, že až 63 % Slovákov sa v práci angažuje nad rámec svojich povinností. Pre 66 % z nich je úspech firmy, pre ktorú pracujú, dôležitý. Z hľadiska benefitov sú u zamestnancov najobľúbenejšie finančné príspevky, či už na stravovanie, dovolenku alebo vo forme životného poistenia. Rovnako veľmi žiadanými sú dovolenka naviac alebo niekoľko dní voľna, ktoré si môžu ľudia zobrať z dôvodu choroby. Na prvom mieste sú pre 86 % respondentov stále finančné benefity.

10. septembra 2024 o 18:20 Čas čítania 2:34 Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective

Až 21 % zamestnancov označilo ako vážny alebo veľmi vážny problém vyžiť do najbližšej výplaty. Najhoršie sú na tom ľudia v stredoslovenskom regióne. Závažným a dlhodobým problémom Slovenska je aj nadčasová práca. Bežne pracuje nadčas až 45 % zamestnancov, ďalších 37 % pracuje nadčas občasne. Až pre 35 % z nich sú odmeny za nadčasy výraznou súčasťou ich príjmov a pre ďalších 51 % znamenajú vylepšenie príjmov. Dôvodom pre prácu nadčas je podľa nej najmä finančné ohodnotenie, bez ktorého sa niektorí ľudia poriadne neuživia.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články:

28. júla 2024 o 13:44 Čas čítania 0:27 Blíži sa revolúcia v online platení. Platobné karty čakajú veľké zmeny, už nebudeme platiť ako doteraz Blíži sa revolúcia v online platení. Platobné karty čakajú veľké zmeny, už nebudeme platiť ako doteraz
11. augusta 2024 o 18:24 Čas čítania 0:38 O aké práce majú Slováci najväčší záujem? Prvé miesto ťa prekvapí, bez angličtiny sa ďaleko nepohneš O aké práce majú Slováci najväčší záujem? Prvé miesto ťa prekvapí, bez angličtiny sa ďaleko nepohneš
24. júla 2024 o 18:50 Čas čítania 0:39 REBRÍČEK: Robert Fico je druhý najlepšie zarábajúci premiér v pomere k hrubej mzde. Oproti Slovákom zarobí nadpriemerne veľa REBRÍČEK: Robert Fico je druhý najlepšie zarábajúci premiér v pomere k hrubej mzde. Oproti Slovákom zarobí nadpriemerne veľa
Domov
Zdieľať
Diskusia