Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
14. augusta 2024 o 8:15
Čas čítania 0:39

V ďalšej ruskej oblasti vyhlásili výnimočný stav. Ukrajinci v Rusku naďalej vedú intenzívne boje

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Výnimočný stav vyhlásili v Belgorodskej oblasti.

  • Na území ruskej Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou v stredu vyhlásili výnimočný stav na regionálnej úrovni. Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov jeho zavedenie odôvodnil pokračujúcimi útokmi ukrajinských síl. 
  • Rusi už v pondelok začali evakuovať časť Belgorodskej oblasti, konkrétne pohraničný okres Krasnaja Jaruga.
  • Evakuovali už 11-tisíc ľudí a podľa vyjadrenia okresnej správy tam zostalo len zhruba 500 civilistov. Ostatných previezli autobusmi do dočasných prístreškov.

Prečo je to dôležité: Útok v Kurskej a Belgorodskej oblasti je najväčšia ukrajinská cezhraničná operácia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.


Citát: „Situácia v Belgorodskej oblasti je naďalej mimoriadne zložitá a napätá,“ napísal Gladkov na platforme Telegram.

Širší kontext: Rusko vedie v Kurskej oblasti od utorka minulého týždňa intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento utorok oznámil, že ukrajinské sily kontrolujú v Kurskej oblasti 74 obcí. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Heorhij Tichyj však povedal, že Ukrajina nemá záujem o prevzatie územia, ktoré počas cezhraničného vpádu získala.

Prečítaj si aj tieto články: 

12. augusta 2024 o 6:56 Čas čítania 0:47 Ukrajina postúpila hlboko na ruské územie. Priznal to aj Kremeľ, Zelenskyj posiela tvrdý odkaz o spravodlivosti Ukrajina postúpila hlboko na ruské územie. Priznal to aj Kremeľ, Zelenskyj posiela tvrdý odkaz o spravodlivosti
12. augusta 2024 o 20:13 Čas čítania 0:53 Ukrajina tvrdí, že už ovláda tisíc kilometrov štvorcových ruského územia. Zelenskyj oznámil nový plán Ukrajina tvrdí, že už ovláda tisíc kilometrov štvorcových ruského územia. Zelenskyj oznámil nový plán
13. augusta 2024 o 20:00 Čas čítania 1:17 Medvedev uviedol, že Rusi sa na hraniciach Ukrajiny nezastavia. S vojnou prestanú, až keď to budú považovať za prijateľné Medvedev uviedol, že Rusi sa na hraniciach Ukrajiny nezastavia. S vojnou prestanú, až keď to budú považovať za prijateľné
Domov
Zdieľať
Diskusia