Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
15. augusta 2024 o 10:07
Čas čítania 0:50

WHO vyhlásila medzinárodný stav ohrozenia. V Afrike sa rýchlo šíria opičie kiahne, medzi príznaky patria hnisajúce vyrážky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nový variant sa začal šíriť predovšetkým medzi deťmi.

  • Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením ochorenia opičích kiahní v afrických štátoch.
  • Vírus sa šíri vo viac ako desiatich afrických krajinách a prevláda najmä jeho nový variant.
  • Vyhlásenie stavu ohrozenia nemá konkrétne dôsledky. Jeho cieľom je upozorniť príslušné orgány na celom svete, aby sa pripravili na možnosť vypuknutia nákaz.

Prečo je to dôležité: Generálny riaditeľ WHO povedal, že súčasná situácia je niečo, čo by sa malo týkať nás všetkých, pretože potenciál ďalšieho šírenia v Afrike a mimo nej je veľmi znepokojujúci.

Citát:„Dnes sa stretol výbor pre mimoriadne situácie a oznámil mi, že podľa jeho názoru súčasná situácia predstavuje ohrozenie verejného zdravia medzinárodného významu. Túto radu som prijal,“ uviedol na tlačovej konferencii generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Širší kontext: V stredu stav núdze vyhlásilo aj centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb Africkej únie, ktoré upozornilo, že nákaza sa šíri mimoriadne rýchlo. Od začiatku tohto roka zaznamenali už vyše 15-tisíc prípadov nákazy opičími kiahňami a 461 úmrtí. To predstavuje nárast o 160 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Opičie kiahne (mpox) sú infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša pri blízkom kontakte. Majú symptómy podobné chrípke, pričom spôsobujú aj hnisajúce vyrážky. Väčšina prípadov má mierny priebeh, avšak toto ochorenie môže aj zabíjať.

očkovanie
Zdroj: TASR/DPA
Domov
Zdieľať
Diskusia