Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
16. augusta 2024 o 9:07
Čas čítania 1:19

Výskyt opičích kiahní monitorujú už aj na Slovensku. Prvý európsky prípad zaznamenali včera vo Švédsku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

WHO informuje o závažnosti situácie.

  • Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR monitoruje situáciu týkajúcu sa výskytu ochorenia mpox, pôvodne takzvaných opičích kiahní na Slovensku.
  • Experti úradu a Ministerstva zdravotníctva SR sú tiež súčasťou Výboru pre zdravotnú bezpečnosť Európskej komisie (HSC), ktorý taktiež aktívne sleduje situáciu.

Citát: „Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) pripravuje hodnotenie rizík v súvislosti s mpox,“ priblížil odbor komunikácie ÚVZ SR. 

Širší kontext: Európska komisia bude k téme zabráneniu šírenia mpox v rámci Európy zasadať v pondelok 19. augusta.

Na Slovensku zaevidoval v období rokov 2022 až 2024 spolu 16 prípadov mpox. V roku 2022 nahlásili 14 prípadov, v 2023 žiaden prípad a dva prípady v roku 2024. Úmrtie na mpox úrady na Slovensku nezaznamenali. Laboratórnu diagnostiku na dôkaz vírusu mpox zaviedli v júni 2022.

Mpox je vírus, ktorý sa prenáša najmä priamym fyzickým kontaktom. K prenosu z človeka na človeka dochádza priamym kontaktom s infekčnými léziami (vyrážkami), telesnými tekutinami alebo veľkými kvapôčkami priamo z tváre do tváre počas priameho a dlhodobého kontaktu (tvárou v tvár), alebo nepriamo, napríklad kontaminovanou posteľnou bielizňou a podobne.


Medzi príznaky ochorenia patria horúčka alebo zimnica, opuch lymfatických uzlín, silná bolesť hlavy, bolesti svalov či chrbta, únava alebo vyčerpanie. Ochorenie sa prejavuje aj vyrážkami, ktoré sa podľa odborníkov objavia zvyčajne jeden až tri dni od výskytu niektorého z príznakov. Pľuzgieriky sa môžu objaviť aj na dlaniach, chodidlách, vnútri úst, pri análnom otvore alebo genitáliách. Môže ísť aj o ojedinelý pľuzgierik. Infekcia sa môže ďalej prenášať až do zahojenia poslednej chrasty.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu (14. 8.) vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením ochorenia opičích kiahní v afrických štátoch. V súčasnosti sa ochorenie šíri v Konžskej demokratickej republike a objavilo sa aj v ďalších susediacich afrických krajinách. Vo štvrtok (15. 8.) už potvrdili prvý prípad opičích kiahní aj vo Švédsku, pričom ide o prvý prípad nebezpečnejšej verzie tohto vírusového ochorenia mimo afrického kontinentu. V nasledujúcich dňoch WHO očakáva výskyt ďalších prípadov v Európe.

Prečítaj si aj tieto články:

15. augusta 2024 o 10:07 Čas čítania 0:50 WHO vyhlásila medzinárodný stav ohrozenia. V Afrike sa rýchlo šíria opičie kiahne, medzi príznaky patria hnisajúce vyrážky WHO vyhlásila medzinárodný stav ohrozenia. V Afrike sa rýchlo šíria opičie kiahne, medzi príznaky patria hnisajúce vyrážky
15. augusta 2024 o 20:04 Čas čítania 0:59 V Európe potvrdili prvý prípad nebezpečného variantu opičích kiahní. Potenciál ďalšieho šírenia je podľa WHO veľmi znepokojujúci V Európe potvrdili prvý prípad nebezpečného variantu opičích kiahní. Potenciál ďalšieho šírenia je podľa WHO veľmi znepokojujúci
13. júla 2024 o 11:20 Čas čítania 0:36 WHO varuje pred opičími kiahňami. Obáva sa nového smrteľnejšieho kmeňa vírusu WHO varuje pred opičími kiahňami. Obáva sa nového smrteľnejšieho kmeňa vírusu
opičie kiahne
Zdroj: The Lancet
Domov
Zdieľať
Diskusia