Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
22. augusta 2024 o 10:03
Čas čítania 1:20

Košická nemocnica drží na Slovensku prvenstvo. Ako jediní využívajú na urgentných príjmoch AI na identifikáciu zlomenín

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

AI analyzuje röntgenové snímky a identifikuje prítomnosť zlomenín.

  • Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach využíva na svojich urgentných príjmoch inovatívny softvér založený na umelej inteligencii (AI), ktorý urýchľuje diagnostiku zlomenín.
  • Systém, ktorý je v prevádzke niekoľko mesiacov, umožňuje rýchlejšie a presnejšie stanovenie diagnózy.
  • UNLP je prvou nemocnicou na Slovensku, ktorá začala túto novinku využívať na urgentných pracoviskách.

Citát: „Na obrazovke vidíme vyznačené miesto, kde je nejaká zlomenina alebo prasklina. Softvér dokonca automaticky hodnotí niekoľko projekcií. Nájde miesta, kde vyhodnotí zlomeninu, ale nájde aj miesta, kde je podozrenie, že ide o léziu,“ vysvetľuje prednosta Kliniky rádiodiagnostiky a zobrazovacích metód Piotr Pedowski.

Širší kontext: AI systém automaticky analyzuje röntgenové snímky a identifikuje prítomnosť zlomenín. V priebehu pár sekúnd dostane lekár spätný report. Softvér slúži na diagnostiku zlomenín všetkých typov kostí. S presnosťou 97 percent a rýchlosťou, ktorá dokáže proces diagnostiky skrátiť o takmer 30 percent, umožňuje tento systém lekárom venovať sa najnáročnejším prípadom efektívnejšie.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

S použitím AI sú schopní nielen rýchlejšie identifikovať zlomeniny, ale aj znižovať chybovosť pri diagnostike, zvlášť v noci, keď je pre únavu zvýšené riziko omylu. Jedinečná technológia umožňuje zvýšiť počet vyšetrení a zároveň zlepšiť zážitok pacientov z poskytovaných služieb.


AI bola naprogramovaná na základe mnohých röntgenov končatín, panvy, trupu, driekovej chrbtice a hrudného koša. Lekári UNLP do softvéru pridávajú ďalšie snímky a dáta, čím sa AI postupne učí rozoznávať aj najmenšie detaily a nejasnosti.


Podľa námestníka úseku medicínskych stratégií Štefana Štolfu je dôležité, aby lekár závery AI skontroloval. AI indikuje, že na danom mieste môže byť zlomenina a vtedy sa na to detailne pozrie rádiológ. Môže však ísť o starší úraz, prípadne zavedený katéter. Umelá inteligencia si to všimne a upozorní lekára, čo pomáha pri diagnostike najmä mladším lekárom, ktorí ešte nemajú toľko skúseností.


Aj podľa neho je to dôležité najmä pri službách lekárov v nočných hodinách. Podľa odborných štúdií môže chybovosť v diagnostike fraktúr na základe ľudského faktora dosahovať až 24 percent, pričom najvýraznejšie odchýlky v meraní sa udejú medzi treťou a piatou hodinou rannou, najmä pre únavu. AI riziko chyby minimalizuje.

Prečítaj si aj tieto články:

21. augusta 2024 o 12:39 Čas čítania 0:35 Všeobecná zdravotná poisťovňa radila rodičom, aby ich deti šikanovali iné deti. Vysvetľujú, prečo príspevok pridali a vymazali Všeobecná zdravotná poisťovňa radila rodičom, aby ich deti šikanovali iné deti. Vysvetľujú, prečo príspevok pridali a vymazali
21. augusta 2024 o 9:08 Čas čítania 0:34 V slovenských lekárňach chýbajú viaceré dôležité lieky. Nedostatkovým tovarom je inzulín, antibiotiká a vakcíny V slovenských lekárňach chýbajú viaceré dôležité lieky. Nedostatkovým tovarom je inzulín, antibiotiká a vakcíny
20. augusta 2024 o 18:00 Čas čítania 0:26 Nemocnice hlásia čoraz menšie zásoby krvi. Niektoré skupiny sú na Slovensku nedostatkovým tovarom Nemocnice hlásia čoraz menšie zásoby krvi. Niektoré skupiny sú na Slovensku nedostatkovým tovarom
Nemocnica.
Nemocnica. Zdroj: rawpixel.com/U.S. Navy Medicine
Domov
Zdieľať
Diskusia