Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. augusta 2024 o 9:52
Čas čítania 0:33

Astronauti, ktorí uviazli vo vesmíre, sa vrátia domov až v roku 2025. Privezie ich Muskova konkurenčná SpaceX

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dvoch astronautov dopraví z ISS na Zem v roku 2025 loď spoločnosti SpaceX.

  • Dvaja astronauti z americkej vesmírnej agentúry NASA, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), sa vrátia na Zem až vo februári 2025.
  • Obaja astronauti, Barry Wilmore a Sunita Williamsová, sa vrátia v inej vesmírnej lodi - Crew Dragon od konkurenčnej súkromnej spoločnosti SpaceX, uviedla NASA.
  • Obaja sú na ISS od júna, hoci mali zostať vo vesmíre len týždeň. Toto rozhodnutie prijali z bezpečnostných dôvodov, povedal šéf NASA Bill Nelson.

Tento krok znamená, že štart misie SpaceX Crew-9 s kozmickou loďou Crew Dragon, ktorý je v súčasnosti naplánovaný na september, sa uskutoční len s dvoma astronautmi namiesto štyroch. Starliner poletí späť na Zem bez ľudskej posádky.

Wilmore a Williamsová prileteli na ISS začiatkom júna počas prvého skúšobného letu Starlineru s posádkou. Ich misia na ISS bola pôvodne plánovaná na týždeň, ale na lodi Starliner sa objavili početné technické problémy.

nasa
Zdroj: TASR/AP



Domov
Zdieľať
Diskusia