Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
29. augusta 2024 o 12:55
Čas čítania 1:28

Prezident Pellegrini si pripomína 80. výročie SNP: V porovnaní s hrôzami vojny sú naše dôvody na nenávisť doslova smiešne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa prezidenta nenávisť a názorové múry v súčasnosti rozdeľujú spoločnosť.

  • Prezident SR Peter Pellegrini zdôraznil počas príhovoru v rámci osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici, že príkladom Slovenského národného povstania (SNP) by sa mali inšpirovať všetky dnešné spoločenské a politické elity na Slovensku.
  • Podčiarkol, že naši predkovia prekonali názorové rozdiely a začali doslova s vyhosťovaním fašizmu z nášho územia.
  • Poukázal aj na to, že nenávisť a názorové múry v súčasnosti rozdeľujú spoločnosť.
  • Vyzdvihol, že viacerí pamätníci neskôr vo svojich svedectvách zdôrazňovali, že necítili nenávisť - a to napriek všetkým hrôzam, ktoré zažili na bojiskách či v koncentračných táboroch.

Citát:„Je to silné posolstvo pre nás všetkých, aby sme sa nedali strhnúť k nenávisti. Akokoľvek vážne môžu byť naše starosti, akokoľvek zásadný nesúhlas cítime s tým-ktorým politikom alebo jeho krokmi, v porovnaní s hrôzami vojny sú naše dôvody a pohnútky na nenávisť doslova smiešne a nepodstatné,“ dodal s tým, že nenávisť nie je cestou, po ktorej má Slovensko kráčať a nemáme na ňu ani ten najmenší dôvod.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Širší kontext: Prezident SR vyzdvihol odvahu, ľudskú statočnosť a schopnosť účastníkov SNP prinášať obete pre slovenský národ. Povstanie podľa neho potvrdilo, aká silná a nezlomná bola túžba slovenského národa po slobode. Zdôraznil slová ako hrdosť, sebavedomie, rešpekt a uznanie.

Doplnil, že pri pohľade na účastníkov SNP si uvedomuje morálny záväzok napĺňať ich historický odkaz. Podľa jeho slov prichádza čas, keď musíme my všetci prevziať z ich rúk pomyselnú pochodeň statočnosti a slobody. Preto by sme nikdy nemali dovoliť prekrúcanie našich dejín a aby nenávisť nadobro ovládla slovenskú spoločnosť. Oslavy SNP musia mať vždy celonárodný charakter, dodal.

V príhovore poukázal aj na to, že priamo za východnou hranicou SR umierajú ľudia vo vojne, a preto si dnes oveľa viac ako inokedy uvedomujeme význam a hodnotu slova mier. Prezident hovoril aj o vyslaní jasného signálu, že nedovolíme, aby sa dejiny opakovali v ich tragickej podobe. 


Jedna generácia politikov v minulosti zlyhala a prinieslo to množstvo utrpenia národom v celej Európe. Túto chybu už podľa Pellegriniho nikdy nesmieme zopakovať. Podľa prezidenta máme vždy pozorne počúvať a rozvíjať odkaz tých, ktorí si hrôzy vojny ešte pamätajú a boli aj dnes pripravení brániť svoju slobodu. Na záver vyjadril potešenie, že v Banskej Bystrici zloží prísahu vyše 500 nových profesionálnych vojakov.

Prečítaj si aj tieto články:

27. augusta 2024 o 15:23 Čas čítania 0:31 Vyhlásenie Pellegriniho a Fica: Podpíšu dokument o jednotnej zahraničnej politike, spor o post podpredsedu pokračuje Vyhlásenie Pellegriniho a Fica: Podpíšu dokument o jednotnej zahraničnej politike, spor o post podpredsedu pokračuje
23. augusta 2024 o 14:29 Čas čítania 0:46 Pellegrini sa po mesiaci ukázal: Vo videu skritizoval opozičné protesty a zastal sa Martiny Šimkovičovej Pellegrini sa po mesiaci ukázal: Vo videu skritizoval opozičné protesty a zastal sa Martiny Šimkovičovej
21. augusta 2024 o 12:09 Čas čítania 0:43 Prezident Pellegrini pripomína pamätný deň okupácie ČSR: Budeme robiť všetko preto, aby naša budúcnosť bola bez cudzích tankov Prezident Pellegrini pripomína pamätný deň okupácie ČSR: Budeme robiť všetko preto, aby naša budúcnosť bola bez cudzích tankov
PELLEGRINI
Zdroj: TASR / Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia