Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
1. septembra 2024 o 7:36
Čas čítania 1:00

Slováci podporujú zákaz mobilov na školách. Len desatina populácie je za aktívne používanie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Informácie vyplývajú z prieskumu, ktorý realizovala agentúra Go4insight.

  • Približne tretina Slovákov preferuje úplný zákaz používania mobilných telefónov v priestoroch základnej školy (ZŠ), a to aj mimo vyučovacích hodín.
  • Rovnaká časť populácie by súhlasila s tým, aby sa mobilné zariadenia mohli využívať pred a po vyučovaní, a ďalšia sedmina populácie by súhlasila, aby mobily mohli byť používané aj počas prestávok.
  • Prieskum ukázal, že najväčšie rozdiely v pohľade na používanie mobilov počas pobytu v škole majú medzi sebou ľudia v rôznom veku.
  • Informácie vyplývajú z prieskumu, ktorý na vzorke 1000 respondentov realizovala agentúra Go4insight na prelome júla a augusta tohto roka.

Citát: „Len desatina populácie má úplne opačný názor, mobily by sa podľa nich mali v školách aktívne používať, a to aj počas vyučovania ako súčasť vyučovacieho procesu, napríklad ako prostriedok na vyhľadávanie informácií,“ konštatuje prieskum. 

Širší kontext: Na pôde stredných škôl je úplne proti používaniu mobilov podľa prieskumu šestina populácie. Tretina populácie preferuje obmedzené používanie mobilných telefónov v škole limitované na využívanie iba pred vyučovaním a po jeho skončení. Ďalšia štvrtina je za to, aby študenti mohli používať mobily aj počas prestávok. Naopak, približne šestina populácie by bola aj za aktívnejšie zapojenie využívania mobilných telefónov do procesu vyučovania.


Prieskum ukazuje, že čím je človek starší, tým má vyššiu tendenciu preferovať úplný zákaz používania mobilov počas pobytu v škole. Aj medzi mladými ľuďmi do 24 rokov je približne polovica toho názoru, že mobily by mali byť na základných školách buď úplne zakázané, alebo ich použitie by malo byť limitované len na čas pred alebo po vyučovaní.

Prečítaj si aj tieto články:

30. augusta 2024 o 15:28 Čas čítania 0:40 MAPA: Na 400 slovenských školách sa začne učiť novým systémom. Štát chce v žiakoch posilniť finančnú aj sociálnu gramotnosť MAPA: Na 400 slovenských školách sa začne učiť novým systémom. Štát chce v žiakoch posilniť finančnú aj sociálnu gramotnosť
26. augusta 2024 o 14:42 Čas čítania 0:33 Toto sú najlepšie európske univerzity. Slovenské školy patria podľa rebríčka medzi najhoršie Toto sú najlepšie európske univerzity. Slovenské školy patria podľa rebríčka medzi najhoršie
22. augusta 2024 o 9:36 Čas čítania 0:50 Zákaz mobilov na školách bude čoskoro realitou: Vláda schválila desiatky nových zákonov Zákaz mobilov na školách bude čoskoro realitou: Vláda schválila desiatky nových zákonov
Domov
Zdieľať
Diskusia