Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
22. augusta 2024 o 9:36
Čas čítania 0:50

Zákaz mobilov na školách bude čoskoro realitou: Vláda schválila desiatky nových zákonov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenské školstvo čakajú v budúcnosti ďalšie rozsiahle zmeny.

  • Vláda schválila desiatky školských zákonov. Zmeny sú podľa rezortu zamerané na zvýšenie kvality, dostupnosti a efektívnosti slovenského školstva.
  • Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) uvádza, že schválenie balíka školských zákonov je prvý významný legislatívny krok v napĺňaní zmien.
  • Drucker ich nazval „nežnou revolúciou vo vzdelávaní“. Avizoval, že v budúcom roku budú ďalšie rozsiahle zmeny.
  • Ministerstvo schválilo napríklad zákaz mobilov na školách.

Citát:„Vláda dnes schválila sadu školských zákonov, ktorú sme nazvali ‚nežnou revolúciou vo vzdelávaní‘. Obsahuje desiatky aj veľmi praktických zmien, ale aj nových inovatívnych zmien,“ uviedol minister.

Širší kontext: Cieľom návrhov je podporiť projekty na zlepšovanie vzdelávania v materských, základných a stredných školách.

Jedným z hlavných bodov balíka je podľa neho zavedenie normatívneho financovania pre materské školy od roku 2025. Dôležitou oblasťou je aj optimalizácia siete stredných škôl. Ministerstvo navrhuje taktiež zmeny v oblasti duševného zdravia a inklúzie. Okrem nich poukázalo na kompenzačný príspevok či celoživotné vzdelávanie.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Ministerstvo schválilo aj zákaz mobilov na školách. Zariadenia si do školy môžu zobrať, no nesmú ich používať. Prvý až tretí ročník bude mať úplný zákaz používania. Žiaci od štvrtého ročníka budú mať výnimku, pokiaľ si to vyžiada štátny vzdelávací program. Od šiesteho ročníka im musí používanie zariadení povoliť učiteľ, no len ako učebnú pomôcku.

Prečítaj si aj tieto články:

21. augusta 2024 o 19:20 Čas čítania 0:42 Vláda schválila novelu zákona o minimálnej mzde. Od roku 2026 sa bude dvíhať na vyššiu úroveň Vláda schválila novelu zákona o minimálnej mzde. Od roku 2026 sa bude dvíhať na vyššiu úroveň
21. augusta 2024 o 15:14 Čas čítania 0:43 Vláda zvyšuje príspevok na pohreb. Slovákom poskytne o desiatky eur viac Vláda zvyšuje príspevok na pohreb. Slovákom poskytne o desiatky eur viac
21. augusta 2024 o 19:40 Čas čítania 0:44 Eduard Chmelár končí ako poradca predsedu vlády Roberta Fica. Z pozície ho odvolal premiér Eduard Chmelár končí ako poradca predsedu vlády Roberta Fica. Z pozície ho odvolal premiér
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Taylor Wilcox/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia