Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
31. augusta 2024 o 18:14
Čas čítania 0:55

Známý bratislavský podnik čelí vážnym obvineniam. Zamestnancom údajne dlhujú tisíce eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bývalé zamestnankyne cukrárne VegaNana žiadajú vyplatenie dlžných miezd.

  • Tri bývalé zamestnankyne bratislavského vegánskeho podniku VegaNana tvrdia, že im zamestnávateľka nevyplatila mzdy a dokopy im dlží 17 252,30 eur.
  • Jana, Laura a Veronika tvrdia, že nedostávali výplatné pásky, podnik im nevystavil zápočtové listy či dal podpísať zmluvy s inou čiastkou mzdy, ako si ústne dohodli pri prijímaní do zamestnania.
  • Zamestnávateľka si údajne nesplnila aj povinnosti spojené so zdravotným a sociálnym poistením, čím vznikol trom ženám dlh.
  • S problémom sa obrátili na zväz Priama akcia, s ktorým spúšťajú aktivity na vyplatenie.

Citát: „Z pracovnoprávneho hľadiska však bola VegaNana od začiatku veľkým zlyhaním. Prístup Kataríny Podhorovej ako zodpovednej vedúcej mal v mnohých ohľadoch spoločného menovateľa – chaos. Prvých miezd sa museli opakovane dožadovať a za celé obdobie dostala načas dohodnutú mzdu iba Veronika – a aj to iba za jeden mesiac,“ informujú.

Širší kontext: Zamestnankyne podali sťažnosť na inšpektorát práce a obchodnú inšpekciu. Jedna z nich vyhľadala aj právnu pomoc. Ani jeden z týchto pokusov nepriniesol výsledky. V druhej polovici júna kontaktovali zväz Priama akcia, s ktorým spoločne odovzdali list s požiadavkami a vstúpili do sporu s podnikom.

10. septembra 2024 o 18:20 Čas čítania 2:34 Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective

List doručili osobne, poslali na mail a aj ako doporučený list. Odpoveď zamestnávateľky bolo zablokovanie všetkých troch žien na sociálnych sieťach, čím oficiálne zväz začal spor s podnikom VegaNana.

Refresher po publikovaní článku oslovil majiteľku podniku VegaNana, no tá sa k veci odmietla vyjadriť. Podľa jej slov poskytne vlastné stanovisko v pondelok (2. septembra) prostredníctvom Instagramu.

Domov
Zdieľať
Diskusia