Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
4. septembra 2024 o 9:20
Čas čítania 0:50

Vláda neplánuje štátnym zamestnancom zvyšovať platy. Odborári hrozia štrajkom aj protestami v uliciach

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Platy v štátnej a vo verejnej správe v roku 2024 nebudú zvyšovať.

  • Vláda informovala, že platy v štátnej a vo verejnej správe v roku 2024 neplánujú valorizovať. Plat tak nezvýšia viac ako 360-tisíc zamestnancom.
  • Ministerstvo financií tvrdí, že Slovensko trápi zlý stav verejných financií. Odborári však pohrozili protestami v uliciach a štrajkom, informuje STVR.
  • Vláda ponúkla na rok 2025 odmenu pre každého zamestnanca vo výške 600 eur a zvýšenie platových taríf pre zamestnancov verejnej správy v roku 2026 o 2 %. Odborári to však označili za neakceptovateľné.

Citát:„Na treťom kole kolektívneho vyjednávania kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu sme sa so zástupcami vlády opätovne nedohodli. Z pohľadu vlády je rok 2024 uzatvorený, na dnešnom rokovaní neprišla z ich strany žiadna ponuka valorizácie či odmien pre verejných a štátnych zamestnancov,“ povedala hovorkyňa Konfederácie odborového zväzu.

Širší kontext: Štát tvrdí, že musí dbať aj na možnosti dostupných verejných zdrojov a dodržiavať rozpočtovú zodpovednosť. Vláda SR považuje ponuku za ústretovú a férovú, ktorá navyše vzišla z dôkladnej analýzy dát a vývoja miezd počas predchádzajúcich rokov.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Odborári však trvajú na svojej požiadavke a naďalej požadujú valorizáciu platov ešte pre rok 2024. Hovorkyňa odborového zväzku podotkla, že odborári si uvedomujú situáciu ohľadom konsolidácie verejných financií a štátneho rozpočtu. Pripomenula však, že túto situáciu nezapríčinili zamestnanci.

Prečítaj si aj tieto články:

3. septembra 2024 o 18:46 Čas čítania 0:43 Policajti odovzdali Šutajovi Eštokovi petíciu. Žiadajú vyššie platy a lepšie pracovné podmienky Policajti odovzdali Šutajovi Eštokovi petíciu. Žiadajú vyššie platy a lepšie pracovné podmienky
1. septembra 2024 o 16:43 Čas čítania 1:22 Rezort školstva chce zvyšovať učiteľské platy. Drucker už diskutuje s ministerstvom financií Rezort školstva chce zvyšovať učiteľské platy. Drucker už diskutuje s ministerstvom financií
24. júna 2024 o 15:20 Čas čítania 3:18 Policajní odborári budú nosiť čierne pásky na znak protestu. Šutajovi Eštokovi poslali kritický otvorený list Policajní odborári budú nosiť čierne pásky na znak protestu. Šutajovi Eštokovi poslali kritický otvorený list
Domov
Zdieľať
Diskusia