Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
10. septembra 2024 o 19:29
Čas čítania 0:42

Do zoznamu omamných a psychotropných látok sa po novom zaradí HHC, HHC-P a HHC-O. Zmena začne platiť už čoskoro

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Poslanci schválili novelu v utorok.

  • Zoznam omamných a psychotropných látok sa rozšíri. Zaradiť sa doň majú aj látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch.
  • Zmena vyplýva z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR schválili.
  • Novela má byť účinná od začiatku novembra. 

Citát: „HHC sa predáva otvorene ako legálna náhrada za výrobky z konope s obsahom THC, hoci dostupné informácie naznačujú, že účinky HHC sú podobné ako u THC. (...) Informácie z prebiehajúcich výskumov týkajúcich sa účinkov HHC a príbuzných látok naznačujú potenciál vytvárania návyku, ako aj psychickú a fyzickú závislosť charakterizovanú zmenami správania a závažnými zdravotnými a psychosociálnymi dôsledkami,“ priblížil rezort zdravotníctva v materiáli.

Širší kontext: Ministerstvo už skôr deklarovalo potrebu zaradenia látok medzi zakázané. Odôvodňovalo to najmä ohrozením širokej verejnosti, predovšetkým detí a mládeže, ktoré v súčasnosti majú k látkam voľný prístup. Na ohrozenie mládeže v súvislosti s HHC upozornili koncom minulého roka aj lekári z Národného ústavu detských chorôb. Informovali o prípadoch otravy detí.

Prečítaj si aj tieto články:

10. septembra 2024 o 15:48 Čas čítania 0:49 Lukáš Machala sa vraj vyhrážal pracovníkovi Inštitútu kultúrnej politiky. Povedal mu, že ho môže dať sledovať SIS Lukáš Machala sa vraj vyhrážal pracovníkovi Inštitútu kultúrnej politiky. Povedal mu, že ho môže dať sledovať SIS
10. septembra 2024 o 15:00 Čas čítania 0:23 Michal Šimečka zrejme skončí na poste podpredsedu NR SR. Poslanci zo strany Hlas-SD chcú hlasovať za jeho odvolanie Michal Šimečka zrejme skončí na poste podpredsedu NR SR. Poslanci zo strany Hlas-SD chcú hlasovať za jeho odvolanie
9. septembra 2024 o 13:02 Čas čítania 0:42 Richard Raši posiela odkaz Dankovi. Šanca, že bude predseda parlamentu, je nateraz nulová Richard Raši posiela odkaz Dankovi. Šanca, že bude predseda parlamentu, je nateraz nulová
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Refresher
Domov
Zdieľať
Diskusia