Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
13. septembra 2024 o 7:20
Čas čítania 1:19

Prichádzajúce dažde a povodne môžu spôsobiť majetkové škody na autách. Viaceré z nich poisťovne nemusia preplatiť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Poisťovňa môže odmietnuť platenie poistného.

  • Očakávané prívalové dažde, ktoré by mali zasiahnuť naše územie koncom týždňa, môžu predstavovať problémy pre vodičov na cestách.
  • Ak dôjde ku škode na vozidle a šofér vedome podstúpil riziko súvisiace s extrémnym počasím, prípadne neprispôsobil jazdu stavu vozovky, môže poisťovňa odmietnuť platenie poistného.

Citát: „V prípade prudkých prívalových dažďov, ak to situácia dovoľuje, je ideálne preparkovať vozidlo na nejaké vyvýšené miesto, kde je najmenší predpoklad zaplavenia vozidla. V prípade zaplavenej časti cesty, napríklad v podjazde, je absolútne nevyhnutné overiť si hĺbku vody predtým, ako sa pokúsite o jej prejazd. Ak hĺbka vody dosahuje nástupnú výšku vozidla, prejazd je nebezpečný,“ uviedla spoločnosť. Inak by mohlo hroziť nasatie vody do spaľovacieho priestoru motora.

Širší kontext: Jazda v plnej rýchlosti na mokrej vozovke by mohla byť nebezpečná aj z dôvodu vzniku aquaplaningu, ktorý by mal hroziť už pri rýchlosti 80 km/h. Ak vbehne vodič v plnej rýchlosti do takto naplavenej vody alebo veľkej mláky, vozidlo sa môže stať neovládateľné, upozornila firma. Predísť vzniku takejto situácie by mohlo vyhýbanie sa väčším objemom vody na ceste, a to jazdou mimo vyjazdených koľají a miest, kde stojí voda. Dôležité je taktiež prispôsobiť rýchlosť terénu vozovky.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Riziko hrozí aj v prípade valiacej sa vody, ku ktorému môže dôjsť z dôvodu rozvodnenej rieky alebo pretrhnutej hrádze. Pokiaľ je stojace vozidlo zaliate vodou tak, že sa pod vodu dostal aj motor vozidla, neodporúča sa po opadnutí vody motor štartovať, keďže môže prísť k jeho poškodeniu. Vozidlo je potrebné odtiahnuť do servisu a nechať ho dôsledne skontrolovať a odborne vysušiť.


Ak sa dážď zmení na búrku alebo krupobitie, vodiči by nemali zvyšovať rýchlosť v snahe dôjsť čo najskôr do cieľa. Prudký dážď by mal totiž zhoršovať stav vozovky, ovládateľnosť vozidla a znižovať viditeľnosť, pričom problém môžu ďalej zhoršiť letné pneumatiky na vozidle. V prípade, ak je intenzita lejaka a krupobitia skutočne vysoká, znížte rýchlosť na minimum, treba zapnúť svetlá výstražného znamenia a podľa možnosti zaparkovať vozidlo na najbližšom bezpečnom mieste mimo vozovky.

Prečítaj si aj tieto články:

12. septembra 2024 o 8:49 Čas čítania 0:40 Každú chvíľu na Slovensku udrú extrémne lejaky, SHMÚ už vydáva výstrahy druhého stupňa. Trvať budú dlhé dni (+ mapa) Každú chvíľu na Slovensku udrú extrémne lejaky, SHMÚ už vydáva výstrahy druhého stupňa. Trvať budú dlhé dni (+ mapa)
11. septembra 2024 o 17:15 Čas čítania 0:35 Na Slovensko sa rúti vlna nebezpečného počasia. Silné lejaky zasiahnu veľkú časť krajiny (+mapa) Na Slovensko sa rúti vlna nebezpečného počasia. Silné lejaky zasiahnu veľkú časť krajiny (+mapa)
11. septembra 2024 o 17:08 Čas čítania 1:01 Pripravte si evakuačný kufor, odporúča minister Rakušan. Aj Česko sa pripravuje na povodeň, akú krajina nezažila už desiatky rokov Pripravte si evakuačný kufor, odporúča minister Rakušan. Aj Česko sa pripravuje na povodeň, akú krajina nezažila už desiatky rokov
Cesta I/18 pod Strečnom – ilustračné foto.
Cesta I/18 pod Strečnom – ilustračné foto. Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
Domov
Zdieľať
Diskusia