Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
11. septembra 2024 o 17:08
Čas čítania 1:01

Pripravte si evakuačný kufor, odporúča minister Rakušan. Aj Česko sa pripravuje na povodeň, akú krajina nezažila už desiatky rokov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Minister vnútra radí ľuďom, aby mali pripravené aj powerbanky či zásoby pitnej vody.

  • Česko sa pripravuje na extrémne zrážky a povodne, pred ktorými meteorológovia v stredu vydali na najbližšie štyri dni najvyšší stupeň výstrahy, najmä na východe krajiny.
  • Podľa ministra životného prostredia Petra Hladíka hrozí podobná situácia ako v rokoch 1997 a 2002, keď Česko postihli rozsiahle povodne. Minister vnútra Vít Rakušan ľuďom odporučil, aby si pripravili evakuačný kufor.
  • Hladík uviedol, že situácia bude zložitá nielen pre veľké množstvo zrážok, ale aj pre silný vietor. Podľa jeho slov môže v piatok dosahovať rýchlosť až 100 km/h.

Citát: „Situácia, ktorá nás v nasledujúcich štyroch až piatich dňoch čaká, je bohužiaľ veľmi podobná situácii v čase veľkých povodní z rokov 1997 a 2002,“ povedal Hladík.


Širší kontext: V ohrození sú podľa Hladíka nielen klasické záplavové územia, ale kvôli nasýteniu pôdy a lesov vodou sa bleskové povodne môžu objaviť aj na miestach, kde sa bežne neočakávajú.

Šéf rezortu vnútra Vít Rakušan vyzval ľudí, ktorí sa nachádzajú v povodňových oblastiach, aby mali pripravený evakuačný kufor a boli schopní rýchlo sa presunúť na bezpečné miesto.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

„Majte nabitý mobil, prípadne k dispozícii powerbanky pre prípad výpadku elektriny. Zároveň upozorňujeme na zásobu pitnej vody a ak ste v oblasti, ktorá by mohla byť bezprostredne zasiahnutá povodňami, tak sa rozhodne odporúča cenné veci vyniesť do horných poschodí,“ spresnil.

Podľa ministra poľnohospodárstva Marka Výborného všetky povodia v ČR už od utorka vypúšťajú vodu zo všetkých významných nádrží, aby boli pripravené zachytiť novú vodu. Z nádrží Vltavskej kaskády aktuálne odteká dvakrát viac vody, než do nej priteká.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články: 

11. septembra 2024 o 15:45 Čas čítania 0:39 Slovensko zasiahnu mohutné povodne. Situácia bude obzvlášť nebezpečná v týchto okresoch (+mapa) Slovensko zasiahnu mohutné povodne. Situácia bude obzvlášť nebezpečná v týchto okresoch (+mapa)
11. septembra 2024 o 8:18 Čas čítania 0:39 Na Slovensku hrozia horšie povodne ako v roku 2013. Podľa meteorológov sa treba pripraviť na vážnu situáciu Na Slovensku hrozia horšie povodne ako v roku 2013. Podľa meteorológov sa treba pripraviť na vážnu situáciu
11. septembra 2024 o 6:52 Čas čítania 0:32 Veľká jesenná predpoveď: Meteorológovia očakávajú vysoké teploty až do novembra, prekvapiť môžu aj extrémne dažde Veľká jesenná predpoveď: Meteorológovia očakávajú vysoké teploty až do novembra, prekvapiť môžu aj extrémne dažde
Domov
Zdieľať
Diskusia