Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
14. septembra 2024 o 16:59
Čas čítania 1:20

Rodina z Česka musela pred vodou utiecť z domu. Na streche auta čakali na hasičov, ktorí ich prišli zachrániť na člne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V Česku sú problémy s počasím ešte rozšírenejšie ako u nás.

  • Rodina z českého mesta Orlová musela dnes o šiestej ráno odísť z domu len s krabicou oblečenia. Ich dom aj autá vytopilo. V príspevku na sociálnej sieti píšu, že počas pol hodiny stúpla voda o pol metra.
  • 4-členná rodina vyliezla na strechu auta, kde čakali na hasičov, ktorí ich prišli zachrániť na člne. Keď odchádzali, videli len strechu auta a v byte mali približne pol metra vody.

Citát: „Zdravím, s priateľkou máme dve deti 4 a 1 rok a psa nemeckého ovčiaka. Dnes o 6 ráno sme sa zbalili a chceli odísť, len s krabicou oblečenia, pretože behom pol hodiny stúpla voda asi o pol metra. S autami sme nestihli odísť, obe utopené, išli sme len kúsok a museli sme vyliezť na strechu auta a čakať na hasičov, ktorí nás následne odviezli člnom,“ píšu v príspevku.

Širší kontext: Dažde na území celého Česka neustávajú a hladina riek prudko stúpa. Kvôli extrémnym dažďom a vetru bolo v sobotu ráno bez elektriny viac než 63 000 domácností, pričom problémy sú najmä na severe Čiech. V niektorých obciach už dochádza aj k evakuáciám. Kvôli popadaným stromom či z preventívnych dôvodov nepremávali v sobotu ráno vlaky na asi desiatke tratí v Česku.


Český hydrometeorologický ústav vydal v sobotu ráno výstrahu pred povodňami: tretí, najvyšší povodňový stupeň, je vyhlásený na 27 miestach. Bezprostredné nebezpečenstvo hrozí najmä v oblasti Jeseníkov a na juhu a severe Čiech.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Slovenský Červený kríž (SČK) apeluje na ľudí, aby počas záplav nevstupovali do tečúcej vody. Tá už má pri 15 centimetroch hĺbky silu zhodiť ich z nôh. Rovnako netreba zostávať ani na mostoch, keďže ich môže tečúca voda strhnúť.


V prípade potreby treba mať podľa SČK vo vodotesnom obale zbalené preukazy totožnosti, pitnú vodu, lekárničku, dezinfekciu, baterku aj píšťalku. Pri záplavách je podľa SČK dôležité zostať s ostatnými v spojení a monitorovať situáciu.

Výdatné zrážky majú na Slovensku pokračovať aj cez víkend, a to najmä na Záhorí a Myjave. Pre väčšinu okresov platia výstrahy pred dažďom aj povodňami.

Prečítaj si aj tieto články:

14. septembra 2024 o 7:45 Čas čítania 1:11 Meteorológovia varujú pred nebezpečným víkendovým počasím. Platia najvyššie výstrahy (+ mapa) Meteorológovia varujú pred nebezpečným víkendovým počasím. Platia najvyššie výstrahy (+ mapa)
14. septembra 2024 o 14:59 Čas čítania 0:48 Čo robiť počas záplav? Slovenský Červený kríž zverejnil dôležité pokyny Čo robiť počas záplav? Slovenský Červený kríž zverejnil dôležité pokyny
14. septembra 2024 o 9:55 Čas čítania 0:41 AKTUÁLNE: Dunaj by mohol začať zaplavovať Bratislavu. V meste chcú stavať hrádze AKTUÁLNE: Dunaj by mohol začať zaplavovať Bratislavu. V meste chcú stavať hrádze
záplavy, povodnezáplavy, povodnezáplavy, povodnezáplavy, povodne
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia