Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
dnes 19. septembra 2024 o 7:53
Čas čítania 0:56

Mnohí Slováci majú nárok na deň voľna navyše a ani o tom nevedia. Zamestnancom stačí splniť jedinú podmienku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zamestnanci majú vplyvom zlého počasia nárok na pracovné voľno.

  • Ak sa zamestnanci nevedia dostať do práce z dôvodu zlého počasia, majú nárok na pracovné voľno.
  • Zamestnávateľ im musí podľa okolností poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez nej, prípadne sa s nimi môže dohodnúť na čerpaní dovolenky, odpracovaní zmeškaného pracovného času v iné dni alebo na práci z domu.

Citát:„Zákonník práce všeobecne rieši aj otázku prekážky v práci na strane zamestnanca, ak sa nevie dostať do práce pre poveternostné vplyvy, ako aj na strane zamestnávateľa, ak zamestnancovi nevie pre poveternostné vplyvy prideľovať prácu,“ ozrejmilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.


Širší kontext: Pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, musí poskytnúť zamestnávateľ pracovníkovi so zdravotným postihnutím, ktorý sa nemôže dostať do zamestnania vlastným vozidlom z poveternostných dôvodov.


Nárok na pracovné voľno bez náhrady mzdy na nevyhnutne potrebný čas má zamestnanec, ktorý sa nemôže dostať do práce z dôvodu prerušenia premávky alebo meškania pravidelnej verejnej dopravy. Prekážky v práci môžu vzniknúť aj na strane zamestnávateľa, ktorý vplyvom zlého počasia nie je schopný prideliť svojim zamestnancom prácu.


Ďalšou prekážkou v práci môžu byť priamo poveternostné vplyvy. Týka sa to napríklad zaplavených polí, kde sa zbiera úroda, alebo stavieb, kde je silný vietor, pričom môžu byť neprístupné a zatopené. Ak zamestnanec nemohol vykonávať prácu pre nepriaznivé počasie, tak mu zamestnávateľ musí poskytnúť náhradu mzdy najmenej 50 % jeho priemerného zárobku.

Prečítaj si aj tieto články:

14. septembra 2024 o 12:45 Čas čítania 1:11 PREHĽAD: Slováci si opäť museli priplatiť. Ceny potravín, energií či tabaku sa pre rastúcu infláciu znova zdvihli PREHĽAD: Slováci si opäť museli priplatiť. Ceny potravín, energií či tabaku sa pre rastúcu infláciu znova zdvihli
4. septembra 2024 o 9:20 Čas čítania 0:50 Vláda neplánuje štátnym zamestnancom zvyšovať platy. Odborári hrozia štrajkom aj protestami v uliciach Vláda neplánuje štátnym zamestnancom zvyšovať platy. Odborári hrozia štrajkom aj protestami v uliciach
14. augusta 2024 o 6:40 Čas čítania 1:18 PRIESKUM: Každý piaty Slovák nedokáže vyžiť z výplaty, ukázal prieskum. Nespokojní sú najmä mladí ľudia PRIESKUM: Každý piaty Slovák nedokáže vyžiť z výplaty, ukázal prieskum. Nespokojní sú najmä mladí ľudia
Domov
Zdieľať
Diskusia