Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
dnes 22. septembra 2024 o 14:40
Čas čítania 0:37

Sociálna poisťovňa začína s rozosielaním dôležitých oznámení. Týkajú sa veľkej skupiny platiteľov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ak živnostníci prekročia hranicu príjmu 7 824 eur za rok, vzniká im povinnosť platiť sociálne odvody.

  • Živnostníci, ktorí v roku 2023 neplatili povinné poistné, dostanú od Sociálnej poisťovne oznámenie o vzniku povinnosti platiť odvody.
  • Oznámenia sa týkajú tých, ktorí mali nižšie príjmy ako zákonom stanovená hranica alebo boli oslobodení od odvodov v prvom roku podnikania.
  • Povinnosť platiť odvody pre niektorých živnostníkov začne 1. októbra, ak podali daňové priznanie do 30. júna.

Prečo je to dôležité: Oznámenia od Sociálnej poisťovne sú kľúčové pre živnostníkov, aby vedeli, kedy začnú platiť odvody a aby sa vyhli pokutám. Keď človeku vzniká povinnosť platiť poistné, Sociálna poisťovňa mu to písomne oznámi v 20-dňovej lehote.

Širší kontext: Ak živnostníci prekročia hranicu príjmu 7 824 eur za rok, vznikne im povinnosť platiť sociálne odvody. Sociálna poisťovňa dostáva informácie o nových podnikateľoch od živnostenských úradov, takže sa nemusia obávať podávania prihlášky sami. Dôležité je aj správne uvedenie variabilného a špecifického symbolu pri platbe, aby sa predišlo problémom s omeškaním a pokutami.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

20. septembra 2024 o 13:53 Čas čítania 0:44 Konsolidácia verejných financií odoberá právo na daňový bonus jednej skupine rodičov. Mnoho rodín tak príde o dôležité peniaze Konsolidácia verejných financií odoberá právo na daňový bonus jednej skupine rodičov. Mnoho rodín tak príde o dôležité peniaze
11. septembra 2024 o 18:42 Čas čítania 0:36 Štát rodičom finančne pomôže, ak sú ich deti choré. Sociálna poisťovňa zverejnila, na čo majú nárok a ako o to požiadať Štát rodičom finančne pomôže, ak sú ich deti choré. Sociálna poisťovňa zverejnila, na čo majú nárok a ako o to požiadať
4. septembra 2024 o 19:13 Čas čítania 0:27 Mnohí rodičia dostanú tento rok zvýšený prídavok o viac ako 200 %. Peniaze im štát vyplatí už v októbri Mnohí rodičia dostanú tento rok zvýšený prídavok o viac ako 200 %. Peniaze im štát vyplatí už v októbri
Späť
Zdieľať
Diskusia