Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová TASR
dnes 23. septembra 2024 o 15:31
Čas čítania 1:02

Nová DPH výrazne obmedzí dostupnosť bývania. Pre ľudí bude kúpa bytu omnoho náročnejšia ako dnes, tvrdia stavebníci

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

V Česku platí znížená sadzba DPH na bytovú výstavbu, čo robí bývanie dostupnejším.

  • Opatrenia z konsolidačného balíka môžu spôsobiť úpadok podnikateľského prostredia, stagnáciu stavebníctva či neistotu a predražovanie bytovej výstavby.
  • Upozornil na to v pondelok Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) s tým, že si uvedomuje nevyhnutnosť konsolidácie, no podstatne viac škrtov by očakával vo výdavkoch štátu.
  • Vládu vyzval, aby konsolidačné opatrenia a ich dosah na bytovú výstavbu prehodnotila.

Prečo je to dôležité: Zvýšenie DPH na bytovú výstavbu môže viesť aj k vyšším cenám pri kúpe či prenájme. 

Citát: „Určite ide o lepšie riešenie než zavádzať drastické zvyšovanie daňovo-odvodového zaťaženia tvorby hodnôt, teda zdanenia práce a hospodárenia podnikateľov. Podstatne kritickejšie však vnímame zavedenie dane z finančných transakcií, ktorá bude deformovať férové podnikateľské prostredie, keďže konkurenčnú výhodu získajú tí, ktorí nájdu lepšie spôsoby obchádzania opatrenia,“ priblížil prezident ZSPS Pavol Kováčik. 

Širší kontext: Stavebníci pripomenuli, že bytová výstavba je zaradená do najvyššej sadzby DPH, teda 23 %. To podľa stavebníkov bude znamenať ďalšie zdražovanie bytovej výstavby a následne zvyšovanie nedostupnosti bytov.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Kováčik priblížil, že vo väčšine štátov Únie platí na bytovú výstavbu a opravy znížená sadzba DPH, a to vrátane Česka. Jednotlivé krajiny si podľa neho uvedomujú, že ide o investíciu do bývania, a teda o aktivitu v záujme štátu, ktorú je potrebné podporovať, a nie obmedzovať zvýšenou daňovou záťažou.


Doplnil, že ešte väčší útlm bytovej výstavby celkový výber DPH v praxi nenavýši, ale, naopak, ešte viac zníži. „Z pohľadu dlhodobých záujmov štátu by bola znížená sadzba DPH 5 % na investície do bytov celkom iste významnejšia ako znížená sadzba za služby, ktoré doslova prejeme v reštaurácii,“ uzavrel Kováčik.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

20. septembra 2024 o 17:10 Čas čítania 0:52 Pre zvýšenú DPH si Slováci priplatia aj za kúpaliská. Podnikatelia sa obávajú, že im klesne návštevnosť Pre zvýšenú DPH si Slováci priplatia aj za kúpaliská. Podnikatelia sa obávajú, že im klesne návštevnosť
19. septembra 2024 o 19:48 Čas čítania 1:11 Zvýšenie DPH za ubytovanie vraj zničí domáce hotelierstvo. Možno ide o poslednú ranu pre sektor Zvýšenie DPH za ubytovanie vraj zničí domáce hotelierstvo. Možno ide o poslednú ranu pre sektor
19. septembra 2024 o 9:40 Čas čítania 0:47 Ktorí Slováci pocítia zvýšenú DPH najviac? Štát pri šetrení takmer 3 miliárd vyberie peniaze aj od najzraniteľnejších domácností Ktorí Slováci pocítia zvýšenú DPH najviac? Štát pri šetrení takmer 3 miliárd vyberie peniaze aj od najzraniteľnejších domácností
Domov
Zdieľať
Diskusia