Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. septembra 2024 o 17:10
Čas čítania 0:52

Pre zvýšenú DPH si Slováci priplatia aj za kúpaliská. Podnikatelia sa obávajú, že im klesne návštevnosť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pri zvýšení DPH porastú aj ceny vstupného v akvaparkoch či na kúpaliskách.

  • Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) z ubytovania na 23 % zasiahne aj akvaparky, kúpaliská a plavárne.
  • Podľa prevádzkovateľov zariadení takéto navýšenie DPH ich vráti o päť rokov naspäť, nevyhnú sa ani zvyšovaniu vstupného.

Prečo je to dôležité: Pokiaľ ceny vstupného a ubytovania stúpnu, spôsobí to ďalší odlev zahraničných návštevníkov do susedných krajín, najmä Maďarska a Poľska, kde sú akvaparky a kúpaliská cenovo dostupnejšie. Podľa Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární sa tým zhorší celkový obraz Slovenska ako zaujímavej turistickej destinácie.

Citát:„Naši členovia sú zaskočení návrhom, ktorý zastaví podporu cestovného ruchu na Slovensku a nebudú mať inú možnosť, ako vo svojich prevádzkach pri takomto daňovom skoku zvyšovať ceny vstupného, a to dosť výrazne,“ povedal prezident Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární Gabriel Somogyi.

Širší kontext: Umelé kúpaliská tiež patria k zariadeniam, ktoré boli zvýhodnené sadzbou dane vo výške 10 % v rámci podpory cestovného ruchu, ktorý bol po pandémii najviac zasiahnutým odvetvím. Zmenou sadzby DPH sa podľa SAAKP pomoc pre toto odvetvie zastaví, zvýšenie dane sa premietne do vstupných nákladov a zvýšia sa aj osobné náklady.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Podľa SAAKP vodný relax patrí na Slovensku medzi najnavštevovanejšie turistické atrakcie a údaje z tohtoročnej sezóny naznačovali, že sa segment vodného relaxu po pandémii zotavil. To však podľa SAAKP môže zvýšenie DPH za ubytovanie zmeniť.

Prečítaj si aj tieto články: 

20. septembra 2024 o 13:53 Čas čítania 0:44 Konsolidácia verejných financií odoberá právo na daňový bonus jednej skupine rodičov. Mnoho rodín tak príde o dôležité peniaze Konsolidácia verejných financií odoberá právo na daňový bonus jednej skupine rodičov. Mnoho rodín tak príde o dôležité peniaze
19. septembra 2024 o 19:48 Čas čítania 1:11 Zvýšenie DPH za ubytovanie vraj zničí domáce hotelierstvo. Možno ide o poslednú ranu pre sektor Zvýšenie DPH za ubytovanie vraj zničí domáce hotelierstvo. Možno ide o poslednú ranu pre sektor
19. septembra 2024 o 15:12 Čas čítania 1:00 Danko ešte v auguste sľuboval, že nedovolí zdražovanie diaľničných známok. Napriek tomu čaká Slovákov výrazné zvyšovanie cien Danko ešte v auguste sľuboval, že nedovolí zdražovanie diaľničných známok. Napriek tomu čaká Slovákov výrazné zvyšovanie cien




Domov
Zdieľať
Diskusia