Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Barbora Fábryová
dnes 24. septembra 2024 o 16:28
Čas čítania 1:08

V nitrianskej základnej škole šírili ruskú propagandu. Na diskusiu pozvali propagandistu Miloša Zverinu, hovorili aj o SNP

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na diskusii úplne pozmenili dejiny druhej svetovej vojny.

  • Na základnej škole ZŠ Škultétyho v Nitre besedovali vojnový veterán Peter Andreánsky a známy ruský propagandista Miloš Zverina. Medzi deťmi šírili proputinovskú propagandu, upozorňuje iniciatíva Nie v našom meste.
  • Súčasťou besedy boli aj plagáty k výročiu SNP, na ktorých poprekrúcali dejiny a nespomenuli dohodu medzi Nemeckom a Ruskom (takzvaný pakt Molotov–Ribbentrop - pozn. redakcie), anexiu pobaltských krajín, vpád ZSSR do Poľska či vojnu proti Fínsku.
  • Iniciatíva vyzýva zriaďovateľa Mesto Nitra a vedenie školy k prešetreniu situácie a vyvodeniu zodpovednosti.
  • Základná škola informácie o diskusii a fotografie z akcie zo sociálnych sietí aj z webovej stránky zmazala.

Prečo je to dôležité: Prezentácia nepravdivých alebo pozmenených informácií o histórii môže viesť k deformácii vnímania dejín u mladých ľudí. Ak žiakov na základnej škole učia verziu dejín, ktorá zodpovedá ruskej propagande, namiesto objektívnych historických faktov, môže to ovplyvniť ich chápanie svetových udalostí a geopolitických vzťahov.

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

Citát:„Takéto prezentovanie histórie nám bolo vnucované 40 rokov komunistami. Teraz ten istý model prezentujú proruskí kolaboranti. A začína sa im to dariť už u našich detí.
Spojenia typu ‚všeslovanská vzájomnosť‘, ‚kladný citový vzťah k Rusku‘, ‚bratský slovanský národ‘, ‚bratská politika Sovietskeho zväzu‘, ‚ruskí bratia‘, ‚bojové bratstvo slovenského a sovietskeho vojaka‘, ‚sovietska pomoc slovenským vlastencom‘ sú ako z učebnice súčasnej ruskej propagandy, ktorá sa šíri po Slovensku agresívnejšie ako boľševický mor v storočí minulom,“
píše iniciatíva na sociálnej sieti.

Širší kontext: Iniciatíva upozorňuje, že ruskí propagandisti o slovenskom občianskom odboji mlčia. Naopak, Slovenská armáda sa vykresľuje ako neschopná a hrdinami SNP sú hlavne sovietski partizáni. Nespomínajú ani rabovanie partizánov či znásilnenia a odvlečenia Slovákov do Sovietskeho zväzu, ktoré vykonali vojaci Červenej armády.

Školu, v ktorej vystupoval ruský propagandista, sme požiadali o stanovisko. Článok budeme v prípade odozvy aktualizovať.


Prečítaj si aj tieto články:

29. augusta 2024 o 12:30 Čas čítania 5:14 Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči
22. septembra 2024 o 7:43 Čas čítania 0:30 Kremeľ zostavil zoznam vlád, ktoré sú v rozpore s ruskými hodnotami. Slovensko a Maďarsko v ňom nie sú Kremeľ zostavil zoznam vlád, ktoré sú v rozpore s ruskými hodnotami. Slovensko a Maďarsko v ňom nie sú
8. augusta 2024 o 14:59 Čas čítania 0:52 Putin odkázal ruským ženám, aby rodili až 10 a viac detí. Majú sa postarať o manžela a variť boršč Putin odkázal ruským ženám, aby rodili až 10 a viac detí. Majú sa postarať o manžela a variť boršč

propagandapropagandapropagandapropaganda
Zobraziť galériu
(15)



Domov
Zdieľať
Diskusia