Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová TASR
dnes 30. septembra 2024 o 17:44
Čas čítania 1:04

Na hradoch po celom Slovensku vyvesili čierne vlajky. Správcovia tvrdia, že kvôli Šimkovičovej nemajú peniaze na opravu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Do protestu sa zapojili správcovia viacerých hradov.

  • Na viacerých pamiatkach po celom Slovensku vyvesili ich správcovia čierne vlajky alebo symbolicky zhasnú osvetlenie.
  • Dôvodom je nesúhlas s ministerstvom kultúry pod vedením Martiny Šimkovičovej a Lukáša Machalu, ktorí podľa ich slov paralyzovali pomoc pamiatkam a znížili objem financií v programe o šesť miliónov eur. Rezort berie iniciatívu na vedomie.
  • Do protestu sa zapojili správcovia hradov Uhrovec, Revište, Biely Kameň, Devín, Čeklís, Hričov, Hrušov, Kamenica, Sivý Kameň, Slanec, Strečno, Súľov, Šášov, Budatín, Čierneho hradu, Hanigovského hradu a Starého hradu.

Citát:„V tomto roku rozhodli len o niektorých dotačných podprogramoch. Ďalšie stále čakajú. Peniaze prídu tak neskoro, že ich niektorí správcovia nestihnú ani použiť. Dôsledok? Murárska sezóna je prerušená. Archeologické a pamiatkové výskumy stoja. Cez strechy zateká a nebudú opravené pred zimou. Koľko pamiatok ju neprežije?“ píšu Čierne diery, ktoré sa venujú popularizácii a záchrane pamiatok na Slovensku.

Širší kontext: Do protestu sa zapojili aj správcovia iných kultúrnych pamiatok ako napríklad budova lýcea Centrálka a dom na Radničnom nám. 2 v Banskej Štiavnici. V rámci Bratislavy sa zapojili správcovia Michalskej veže, Rómerovho domu či Starej radnice. Celý zoznam si môžeš pozrieť na tomto odkaze.

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

Ministerstvo kultúry (MK) SR uviedlo, že robí maximum pre to, aby proces dotačných programov prebiehal čo najplynulejšie, v záujme žiadateľov, efektívneho čerpania finančných prostriedkov i v súlade s platnou legislatívou, ktorá umožňuje výrazne dlhšie čerpanie kapitálových výdavkov.

Rezort to uviedol v reakcii na iniciatívu združení venujúcich sa údržbe a obnove pamiatok a propagácii kultúrneho dedičstva, ktoré na znak protestu voči súčasnému stavu dotačného programu Obnovme si svoj dom vyzvalo správcov pamiatok vyvesiť čierne vlajky. Iniciatívu berie rezort na vedomie.

Prečítaj si aj tieto články:

30. septembra 2024 o 15:20 Čas čítania 0:48 AKTUÁLNE: Ministerstvo kultúry odvolalo generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea AKTUÁLNE: Ministerstvo kultúry odvolalo generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea
28. septembra 2024 o 11:10 Čas čítania 0:51 Šimkovičová je na pracovnej ceste v USA, o jej programe nikto nevie. Český prezident ju vraj na česko-slovenskej akcii nechcel Šimkovičová je na pracovnej ceste v USA, o jej programe nikto nevie. Český prezident ju vraj na česko-slovenskej akcii nechcel
27. septembra 2024 o 13:50 Čas čítania 0:31 SNG bude mať od októbra nové vedenie. Riaditeľkou inštitúcie sa stane Silvia van Espen SNG bude mať od októbra nové vedenie. Riaditeľkou inštitúcie sa stane Silvia van Espen
Hrad Revište.
Hrad Revište. Zdroj: Hrad Revište

Domov
Zdieľať
Diskusia