Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Nina Miščíová TASR
dnes 3. októbra 2024 o 20:12
Čas čítania 1:00

Fico po prijatí konsolidačného balíka prišiel s kompenzovaním cien energií. Pevné ceny sa občania dozvedia už onedlho

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny energií budeme kompenzovať pomerne veľkou sumou, tvrdí premiér.

  • Vláda bude kompenzovať vysoké ceny energií pre domácnosti aj v budúcom roku, a to pomerne veľkou sumou.
  • Premiér podotkol, že vláde bytostne záleží na tom, aby tranzitné trasy plynu a ropy naďalej prechádzali cez Ukrajinu, pričom o tom komunikuje so svojimi ukrajinskými partnermi.
  • Robert Fico odmieta kupovanie ropy od inakadiaľ, pretože je to podľa jeho slov opäť ruská ropa len s väčšími tranzitnými poplatkami.

Prečo je to dôležité: Po zavedení konsolidačných opatrení prídu slovenské domácnosti o stovky eur ročne. Vláda preto sľubuje občanom lacnejšie ceny energií. 

Citát: „Budeme kompenzovať v sume, ktorá je pomerne veľká, a chceme urobiť všetko pre to, aby akékoľvek negatívne dôsledky konsolidácie verejných financií, ktoré, bohužiaľ, musia nastať v nejakej situácii, neboli ešte zvyšované tým, že ľudia budú platiť viac za teplo, za plyn alebo elektrinu,“ uviedol premiér s tým, že je predtým potrebné zviesť „tvrdý súboj“ s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví.

Širší kontext: Kompenzácie je podľa premiéra potrebné pripraviť tak, aby po cenových rozhodnutiach Úradu pre reguláciu sieťových odvetví bolo jasné, aké budú ceny od 1. januára. „Od 1. decembra v roku 2024 budú ľudia presne vedieť, aké budú ceny, pokiaľ ide o plyn, teplo a elektrinu,“ uzavrel predseda vlády SR. 

„Teším sa na rokovanie, ktoré bude v pondelok tentoraz na ukrajinskej strane, pretože budeme hovoriť nielen o plnení cestovnej mapy, ktorú máme v oblasti humanitárnej a možno inej, ale teším sa predovšetkým na to, že budeme môcť otvorene hovoriť, ako garantovať, že Ukrajina zostane významnou tranzitnou krajinou pre základné suroviny, ktoré západná Európa potrebuje,“ objasnil Fico.

3. októbra 2024 o 11:55 Čas čítania 2:22 AKTUÁLNE: Parlament schválil konsolidačný balík. Slovensko bude mať vyššiu DPH aj firemnú daň AKTUÁLNE: Parlament schválil konsolidačný balík. Slovensko bude mať vyššiu DPH aj firemnú daň
Domov
Zdieľať
Diskusia