Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR Eva Thonhauserová
dnes 5. októbra 2024 o 7:51
Čas čítania 0:45

Ministerstvo práce avizuje veľké zmeny týkajúce sa minimálnej mzdy. Mala by byť na úrovni 60 % priemernej mzdy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Novela má podľa dôvodovej správy za cieľ podporiť kolektívne vyjednávanie zamestnancov a uzatváranie kolektívnych zmlúv.

  • Minimálna mzda by sa mala zvýšiť minimálne na úroveň 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve.
  • Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o minimálnej mzde, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok posunuli do druhého čítania. Prvýkrát by sa mala minimálna mzda takto vyrátať pre rok 2026.
  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v dôvodovej správe uviedlo, že novela zákona má vytvoriť dôstojné životné a pracovné podmienky a tiež podporiť kolektívne vyjednávanie zamestnancov a uzatváranie kolektívnych zmlúv.

Citát: „Navrhuje sa upraviť výšku percentuálneho podielu, ktorý je rozhodujúci pri ustanovení minimálnej mzdy na príslušný kalendárny rok, ak sa sociálni partneri nedohodnú na inej sume minimálnej mzdy, na 60 %. Navrhovaná zmena vyplýva z Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2023 až 2027 a s jeho plnením,“ uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v dôvodovej správe.


Širší kontext: Jednou zo zmien je aj opätovné zavedenie záväznosti reprezentatívnej kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa aj na ďalších zamestnávateľov v odvetví alebo v časti odvetvia. Návrh zákona by mal platiť od 15. novembra 2024, niektoré ustanovenia potom od začiatku januára budúceho roka.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

3. októbra 2024 o 11:55 Čas čítania 2:22 AKTUÁLNE: Parlament schválil konsolidačný balík. Slovensko bude mať vyššiu DPH aj firemnú daň AKTUÁLNE: Parlament schválil konsolidačný balík. Slovensko bude mať vyššiu DPH aj firemnú daň
3. októbra 2024 o 7:26 Čas čítania 1:08 PREHĽAD: Príslušníci bezpečnostných zložiek majú od októbra nárok na viaceré príspevky. Mnohí si prilepšia o tisícky eur PREHĽAD: Príslušníci bezpečnostných zložiek majú od októbra nárok na viaceré príspevky. Mnohí si prilepšia o tisícky eur
2. októbra 2024 o 19:00 Čas čítania 1:36 Plat viac ako 1 600 eur a množstvo príplatkov a benefitov. Finančná správa hľadá kolegov po celom Slovensku Plat viac ako 1 600 eur a množstvo príplatkov a benefitov. Finančná správa hľadá kolegov po celom Slovensku
Domov
Zdieľať
Diskusia