Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
3. októbra 2024 o 7:26
Čas čítania 1:08

PREHĽAD: Príslušníci bezpečnostných zložiek majú od októbra nárok na viaceré príspevky. Mnohí si prilepšia o tisícky eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Cieľom týchto zmien je podľa Ministerstva vnútra SR zlepšiť odmeňovanie, stabilizovať personál či motivovať nových uchádzačov.

  • Policajti a príslušníci ďalších bezpečnostných zložiek môžu od októbra požiadať o jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok.
  • Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorá mení aj zákon o finančnej správe. Zmena zákona v utorok nadobudla účinnosť.
  • Príspevky sa zaviedli aj pre ozbrojených príslušníkov finančnej správy, preto sa novelizoval aj zákon o finančnej správe. 

Prehľad zmien: koho sa zmeny dotknú

1. Policajti s dlhodobou službou

  • Tí, ktorí sú v služobnom pomere aspoň 20 rokov a budú v službe pokračovať do júna 2025, majú nárok na jednorazový stabilizačný príspevok vo výške 5 000 eur.
  • Musia však po obdržaní príspevku zotrvať v službe ďalšie tri roky.

2. Noví policajti a príslušníci finančnej správy

  • Policajti a ozbrojení príslušníci finančnej správy, ktorí budú prijatí medzi októbrom 2024 a koncom roka 2025, môžu získať náborový príspevok vo výške 5 000 eur.
  • Podmienkou je, aby išlo o ich prvé prijatie do služobného pomeru a musia zotrvať v službe päť rokov.

3. Osobné príplatky pre príslušníkov

  • Novela zavádza možnosť priznať osobný príplatok už po nástupe do služby, nie až po skúšobnej lehote, ktorá môže trvať aj 18 mesiacov.
  • Príslušníci v priamom výkone služby môžu získať osobný príplatok do výšky 100 % svojho funkčného platu, tí mimo priameho výkonu do výšky 70 %.


4. Príspevky na bývanie

  • Od začiatku roka 2025 sa zvýši príspevok na bývanie pre ozbrojené zložky, najmä v regiónoch s vysokými nákladmi.
  • Zvýšenie bude v priemere o 200 eur. Príslušníci finančnej správy, ktorí doteraz nemali nárok na príspevok na bývanie, dostanú príspevok až do výšky 700 eur mesačne, v závislosti od miesta služby.
     

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

20. septembra 2024 o 13:53 Čas čítania 0:44 Konsolidácia verejných financií odoberá právo na daňový bonus jednej skupine rodičov. Mnoho rodín tak príde o dôležité peniaze Konsolidácia verejných financií odoberá právo na daňový bonus jednej skupine rodičov. Mnoho rodín tak príde o dôležité peniaze
25. septembra 2024 o 17:02 Čas čítania 0:45 Štát zvýši 13. dôchodky o desiatky eur. Minister Erik Tomáš prezradil detaily Štát zvýši 13. dôchodky o desiatky eur. Minister Erik Tomáš prezradil detaily
30. septembra 2024 o 10:29 Čas čítania 0:38 TABUĽKA: Odborník vypočítal, aký daňový bonus dostanú rodičia v roku 2025 TABUĽKA: Odborník vypočítal, aký daňový bonus dostanú rodičia v roku 2025
Domov
Zdieľať
Diskusia