Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
včera 7. októbra 2024 o 20:02
Čas čítania 0:42

ZSSK ukončuje prevádzku 50-ročných rušňov. Nové by mali na trati začať jazdiť už budúci rok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyše 50-ročné rušne postupne nahradia nové.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa symbolicky rozlúčila s rušňami typu 350, prezývanými Gorily. Viac ako 50-ročné rušne postupne nahradia nové, ktorých prenájom ZSSK aktuálne obstaráva. Prvých päť nových rušňov by mohlo začať na tratiach jazdiť začiatkom budúceho roka. 


Aktuálne má ZSSK ešte 18 rušňov Gorila, z nich polovica je vybavená starším typom Európskeho systému riadenia vlakov (ETCS). Tieto rušne si plánuje ZSSK zatiaľ ponechať vo vozovom parku, slúžiť by mohli ešte do roku 2027.


Z ďalších deviatich rušňov Gorila bez ETCS sú v prevádzke ešte päť, tie by mali na tratiach dojazdiť v budúcom roku. Zvyšné štyri rušne sú už vyradené, dva pôjdu do múzea a dva slúžia na náhradné diely, priblížil člen predstavenstva a riaditeľ úseku prevádzky ZSSK Karol Henzély.


„Momentálne prebieha verejné obstarávanie na nové rušne, sú to rušne Siemens Vectron. Dnes máme prenajatých desať takýchto rušňov, ktoré jazdia na expresoch medzi Košicami a Bratislavou. Ak všetko dobre dopadne, tak skraja budúceho roka by sme mali mať prvých päť týchto rušňov na nasadenie na trati Košice - Bratislava,“ uviedol Henzély.


Prečítaj si aj tieto články:

4. októbra 2024 o 11:20 Čas čítania 1:16 PREHĽAD: Slovenských vodičov čakajú nové pravidlá v evidencii vozidiel. Proces bude prísnejší, ale aj jednoduchší PREHĽAD: Slovenských vodičov čakajú nové pravidlá v evidencii vozidiel. Proces bude prísnejší, ale aj jednoduchší
2. októbra 2024 o 14:28 Čas čítania 0:22 Vodiči môžu využívať novú časť križovatky D1. Tisíckam šoférov nový úsek urýchli a zjednoduší cestu Vodiči môžu využívať novú časť križovatky D1. Tisíckam šoférov nový úsek urýchli a zjednoduší cestu
2. októbra 2024 o 13:50 Čas čítania 0:44 TABUĽKA: Bratislava predáva niekoľko starších autobusov. Môžeš si ich kúpiť za mimoriadne výhodnú cenu od 3000 € TABUĽKA: Bratislava predáva niekoľko starších autobusov. Môžeš si ich kúpiť za mimoriadne výhodnú cenu od 3000 €
VLAK, ZSSK, GORILA
Zdroj: TASR / Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia