Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
dnes 12. októbra 2024 o 13:57
Čas čítania 0:54

Chemická skládka v Bratislave ohrozuje znečistenie podzemných vôd. Pokiaľ štát nezasiahne, hrozí kontaminácia Žitného ostrova

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V skládke so sebou reaguje 300 až 400 nebezpečných látok.

  • Chemická skládka v Bratislave ohrozuje znečistenie podzemných vôd. Podľa odborníkov hrozí kontaminácia Žitného ostrova, našej najväčšej zásobárne pitnej vody, informujú tvnoviny.sk.
  • Voda, ktorá zo skládky vyteká, obsahuje stovky nebezpečných chemikálií. Podľa odborníkov sa v skládke nachádza 300 až 400 látok, ktoré spolu desiatky rokov reagovali.
  • V prípade, že kontamináciu štát nezastaví, tak sa „otrávi“ horná časť Žitného ostrova. Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že finalizuje postup a riešenie pri sanácii skládky, ktoré plánuje uplatniť a následne zrealizovať.
  • V súčasnosti sú kontaminované všetky studne vo Vrakuni, čiastočne aj v Podunajských Biskupiciach. Látky namerali aj na vodnom zdroji Ostrovné lúčky.

Citát: „Obce, ktoré sa nachádzajú v smere prúdenia podzemných vôd, budú mať kontaminované studne. Ak to nezastavíme, v konečnom dôsledku sa otrávi celá horná časť Žitného ostrova. Som šokovaná z toho, že je taký malý tlak na to, aby sa niečo s tou skládkou robilo,“ informuje expertka na ochranu vôd Alena Trančíková.

„Ak máme prúdenie podzemných vôd tri až päť kilometrov za desať rokov, každý rok sa znečistenie Žitného ostrova posúva o 300 až 500 metrov,“ dodala.

Širší kontext: Skládka vznikla pred takmer 60 rokmi. V tých časoch začali do mŕtveho ramena Dunaja vyvážať odpad z bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova. Toxické látky sa rozšírili do podzemných vôd. V niektorých dedinách, ktoré sa nachádzajú v blízkosti skládky, majú domáci zákaz používania vody zo studní.

Prečítaj si aj tieto články:

8. októbra 2024 o 19:16 Čas čítania 0:32 Zásoby sú čoraz tenšie. Táto krvná skupina je na Slovensku nedostatkovým tovarom Zásoby sú čoraz tenšie. Táto krvná skupina je na Slovensku nedostatkovým tovarom
10. októbra 2024 o 10:00 Čas čítania 2:15 Ako ovplyvňuje dlhé pozeranie na obrazovku zrak mladých ľudí? Ako ovplyvňuje dlhé pozeranie na obrazovku zrak mladých ľudí?
9. októbra 2024 o 9:30 Čas čítania 9:40 Vanesa z Extrémnych premien: Trénovala som aj so slzami. Vedela som, že keď túto šancu nevyužijem, už sa mi to nepodarí (Rozhovor) Vanesa z Extrémnych premien: Trénovala som aj so slzami. Vedela som, že keď túto šancu nevyužijem, už sa mi to nepodarí (Rozhovor)
studňa
Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo
Späť
Zdieľať
Diskusia