Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
dnes 8. októbra 2024 o 19:16
Čas čítania 0:32

Zásoby sú čoraz tenšie. Táto krvná skupina je na Slovensku nedostatkovým tovarom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Národná transfúzna služba vyzvala ľudí na darovanie krvi.

Zásoby krvných skupín 0 a A s negatívnym Rh faktorom sú hraničné. Informovala o tom Národná transfúzna služba (NTS) SR. Vyzvala ľudí na darovanie.


„Aj tento týždeň pretrváva hraničný stav zásob krvi skupín 0- a A-, no potešíme sa každému darcovi krvi,“ poznamenala na sociálnej sieti.


Darcom pripomenula, že pred odberom treba piť dostatok tekutín a nemá sa naň ísť nalačno. Apelovala aj na výdatný spánok pred odberom. „Minimálne 12 hodín pred odberom nekonzumujte alkoholické nápoje, fajčenie vynechajte aspoň šesť hodín pred odberom,“ odporučila.


Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri, a ženy každé štyri mesiace. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk.

Prečítaj si aj tieto články:

8. októbra 2024 o 13:50 Čas čítania 0:29 Na východe Slovenska sa stále šíri žltačka. Epidémia sa v niektorých regiónoch rozšírila aj do škôlok Na východe Slovenska sa stále šíri žltačka. Epidémia sa v niektorých regiónoch rozšírila aj do škôlok
5. októbra 2024 o 12:54 Čas čítania 0:40 Pellegrini chce za Dolinkovú vidieť náhradu. Lekárski odborári stále trvajú na svojom Pellegrini chce za Dolinkovú vidieť náhradu. Lekárski odborári stále trvajú na svojom
5. októbra 2024 o 12:30 Čas čítania 6:02 Slováci vo veľkom cestujú do Srbska po nové zuby. Ceny sú tu dvakrát nižšie, zubár robí aj do polnoci, pochvaľujú si Slováci vo veľkom cestujú do Srbska po nové zuby. Ceny sú tu dvakrát nižšie, zubár robí aj do polnoci, pochvaľujú si
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash
Späť
Zdieľať
Diskusia