Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
dnes 14. októbra 2024 o 8:00
Čas čítania 1:13

Bratislava sa môže tešiť na modernizáciu hlavnej vlakovej stanice. Ministerstvo priblížilo detaily

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa ministra Ráža sa výstavba novej stanice uskutoční vďaka európskym peniazom.

  • Ministerstvo dopravy oznámilo, že plánuje vybudovať novú železničnú stanicu v Stupave, no nejde o presťahovanie hlavnej stanice Bratislava.
  • Podľa ministra dopravy Jozefa Ráža bude nová stanica Bratislava-Západ slúžiť ako logistický uzol pre vysokorýchlostné vlaky, a nie ako hlavná stanica pre cestujúcich. Hlavná stanica v Bratislave zostane na svojom mieste, no čaká ju modernizácia.
  • Ministerstvo sa zapojilo do projektu vysokorýchlostných tratí, ktoré majú prepojiť európske hlavné mestá, vrátane Bratislavy, Budapešti, Viedne a Prahy. Štúdia realizovateľnosti ukázala, že vysokorýchlostné vlaky budú prechádzať bratislavskou stanicou, kde zastavia len nakrátko, pričom konečná stanica pre tieto vlaky bude v Stupave. 

Citát:„Táto štúdia realizovateľnosti nám dala nielen odpoveď na to, kde a ktorý variant sa ukazuje ako najvýhodnejší, ale takisto nám dala odpovede na to, kde táto trať bude vstupovať na Slovensko a vieme, že teda vstúpi pri Rajke a pôjde postupne cez Záhorie do Česka,“ objasnil minister vo videu.

13. októbra 2024 o 15:30 Čas čítania 1:49 Inšpirácia umením aj architektúrou: Prvý večer Mercedes-Benz Fashion Live! odhalil vízie slovenských módnych návrhárov Inšpirácia umením aj architektúrou: Prvý večer Mercedes-Benz Fashion Live! odhalil vízie slovenských módnych návrhárov

Prečo je to dôležité: Slovensku chýba reprezentatívna vlaková stanica v hlavnom meste. Aktuálna vlaková stanica v Bratislave nespĺňa parametre modernej doby. Avizovaný projekt má za cieľ modernizovať a odľahčiť hlavnú stanicu v Bratislave, ktorá dnes funguje ako koncová stanica pre všetky vlaky.

Širší kontext: Ráž tiež avizuje, že stanica Bratislava-Západ bude slúžiť ako servisné centrum pre vlaky. V súčasnosti blokujú kapacitu hlavnej stanice údržbárske práce, ktoré by sa mali presunúť do novej stanice. Zároveň minister oznámil, že sa pripravuje verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu pre rekonštrukciu hlavnej stanice v Bratislave, ktorá však nebude tak rozsiahla ako projekt v Stupave.

Rýchlovlaky by mali vstúpiť na Slovensko pri Rajke a prechádzať cez Rusovce, Petržalku a bratislavskú hlavnú stanicu, než budú pokračovať do stanice Bratislava-Západ a ďalej do Česka. Ministerstvo plánuje investície do modernizácie existujúcich tratí a infraštruktúry medzi Bratislavou a Stupavou. Kedy presne bude stanica dokončená alebo kedy prejde hlavná stanica rekonštrukciou, zatiaľ ministerstvo neuviedlo. 

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

7. októbra 2024 o 20:02 Čas čítania 0:42 ZSSK ukončuje prevádzku 50-ročných rušňov. Nové by mali na trati začať jazdiť už budúci rok ZSSK ukončuje prevádzku 50-ročných rušňov. Nové by mali na trati začať jazdiť už budúci rok
6. októbra 2024 o 18:12 Čas čítania 0:19 MAPA: Chceš mať prehľad o meškaní tvojho vlaku? Pozri si interaktívnu mapu, na ktorej nájdeš všetky detaily MAPA: Chceš mať prehľad o meškaní tvojho vlaku? Pozri si interaktívnu mapu, na ktorej nájdeš všetky detaily
9. októbra 2024 o 9:48 Čas čítania 0:29 Na pumpách možno očakávať skokový nárast cien. Cena paliva bude podľa analytika čoskoro vyššia Na pumpách možno očakávať skokový nárast cien. Cena paliva bude podľa analytika čoskoro vyššia
Domov
Zdieľať
Diskusia