Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
dnes 14. októbra 2024 o 13:34
Čas čítania 0:58

Slováci zbierajú smrteľne jedovatú hubu, otrávení ľudia do pár hodín zvracajú a majú hnačky. Zdravotníci evidujú desiatky otráv

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hríb obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň.

  • Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) konzultovalo minulý týždeň desať otráv prudko jedovatou hubou hodvábnicou veľkou. Príznaky otravy sú vracanie, hnačky a bolesť v oblasti nadbruška,  uviedla vedúca NTIC Silvia Plačková.
  • Od septembra už riešilo NTIC minimálne 55 otráv hubami. Plačková varuje aj pred jedovatou muchotrávkou zelenou. Príznaky otravy hodvábnicou veľkou nastupujú skoro.
  • Muchotrávku zelenú alebo jej bielu formu, muchotrávku bielu a končistú, si najčastejšie hubári zamieňajú so šampiňónmi, bedľami a zelenými plávkami.

Citát:Vracanie, hnačky, bolesť v epigastriu nastupujú približne do jednej až dvoch hodín od požitia húb,“ uviedla Plačková. V takomto prípade by človek nemal situáciu podceňovať a čím skôr vyhľadať lekára.

14. októbra 2024 o 7:25 Čas čítania 0:26 Za zber hríbov dostali mastnú pokutu. Švajčiarski hubári porušili dôležité pravidlo a museli zaplatiť tisícky eur Za zber hríbov dostali mastnú pokutu. Švajčiarski hubári porušili dôležité pravidlo a museli zaplatiť tisícky eur

Širší kontext: NTIC upozorňuje, že je dôležité doniesť so sebou nespracované zvyšky húb, jedlo z húb alebo zvratky, ktoré pomôžu identifikovať hubu, ktorá spôsobila otravu.
Plačková upozornila aj na smrteľne jedovatú hubu muchotrávku zelenú. Minulý rok sa ňou otrávilo šesť ľudí. Tento rok nedošlo k žiadnym úmrtiam.

Spoločným znakom smrteľne jedovatých muchotrávok je blanitá voľná pošva, prsteň na hlúbiku a čisto biele lupene. „Pokiaľ huby nepoznáte, zbierajte len huby hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky, napríklad dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby. Hríbovité huby nie sú smrteľne jedovaté,“ uviedlo NTIC.

Priebeh otravy
Muchotrávka zelená obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň. „Pri neliečenej otrave alebo neskoro začatej liečbe nastáva smrť,“ upozornila Plačková. Obzvlášť citliví na amanitín sú starí ľudia a deti. „Prvé príznaky sa dostavia po šiestich, 12 alebo aj 24 hodinách. Sú to kolikovité bolesti brucha, vracanie a vodnaté hnačky,“ dodala Plačková.

Na snímke jedovatá hodvábnica veľká.
Na snímke jedovatá hodvábnica veľká. Zdroj: TASR/Pavol Remiaš



Späť
Zdieľať
Diskusia