Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
16. októbra 2024 o 9:48
Čas čítania 0:51

Rusko v hybridnej vojne zbrojí proti EÚ. Moskva minula 100 miliónov na ovplyvnenie volieb v Moldavsku, tvrdí USA

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rusko chce údajne podkopať volebný proces v snahe prinútiť obyvateľov hlasovať proti užším vzťahom s EÚ.

  • Rusko už minulo milióny na podkopávanie nadchádzajúcich moldavských prezidentských volieb, ktoré sa budú konať 20. októbra. Uviedol to Biely dom.
  • Rusko podľa slov hovorcu americkej Rady pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho využíva finančné prostriedky na šírenie dezinformácií prostredníctvom sociálnych sietí aj na podporu proruských strán.
  • Rusko podľa Kirbyho využíva finančné prostriedky na šírenie dezinformácií prostredníctvom sociálnych sietí aj na podporu proruských strán.

Prečo je to dôležité: Zásahy Ruska do demokratických procesov v Moldavsku sú vážnym problémom, ktorý môže ohroziť demokratický vývoj krajiny a jej ambíciu pripojiť sa k EÚ.

Citát: „Rusko aktívne pracuje na podkopávaní moldavských volieb aj integrácie (tejto krajiny) do EÚ,“ povedal Kirby.

Širší kontext: Aj moldavské bezpečnostné služby nedávno uviedli, že Rusko minulo približne 100 miliónov eur na podkopanie volebného procesu v snahe prinútiť Moldavčanov hlasovať proti užším vzťahom s EÚ.


Začiatkom októbra napríklad moldavské úrady odhalili rozsiahly program podvodov s voličmi, financovaný moldavským proruským oligarchom Ilanom Šorom, ktorý zahŕňal prevod 15 miliónov amerických dolárov v prospech 130 000 Moldavčanov v rámci operácie zameranej na podplácanie voličov.


Europoslanci následne minulý týždeň prijali uznesenie, v ktorom ostro odsúdili stupňujúce sa záškodnícke aktivity, zasahovanie a hybridné operácie Ruska, ktoré ovplyvňujú obyvateľov Moldavska pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami a súbežným referendom o integrácii do EÚ.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

14. októbra 2024 o 12:49 Čas čítania 0:56 Blaha navštívil Moskvu: Chce sa ospravedlniť za „rusofóbiu na Západe“. Bude prednášať na miestnej univerzite Blaha navštívil Moskvu: Chce sa ospravedlniť za „rusofóbiu na Západe“. Bude prednášať na miestnej univerzite
8. októbra 2024 o 8:00 Čas čítania 0:40 Kremeľ môže na Ukrajinu poslať nové vojenské jednotky. KĽDR sa možno pridá k ruským vojakom Kremeľ môže na Ukrajinu poslať nové vojenské jednotky. KĽDR sa možno pridá k ruským vojakom
7. októbra 2024 o 18:11 Čas čítania 0:21 Ukrajina nepredĺži dohodu o tranzite ruského plynu do Európy. Rusko chcú odstrihnúť od ziskov Ukrajina nepredĺži dohodu o tranzite ruského plynu do Európy. Rusko chcú odstrihnúť od ziskov
Domov
Zdieľať
Diskusia