Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radoslava Horňáková
dnes 23. októbra 2024 o 8:30
Čas čítania 0:35

Darček od ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej: Pre Slovensko chystá novú podobu štátnej hymny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

„Chystáme tam veľké prekvapenie,“ oznámila v Infovojne ministerka tajnostkársky pred odchodom do Slovenskej filharmónie. Aktualitám sa podarilo zistiť, že hovorila o novej podobe hymny SR.

Ministerstvo kultúry sa rozhodlo pripraviť novú podobu slovenskej hymny v spolupráci so Slovenskou filharmóniou, ktorá je v tejto podobe platná už od roku 2011. Pod vedením rezortu sa pripravuje nová verzia, na ktorej sa podieľali známi hudobníci, vrátane Oskara Rózsu a viacerých zborov, informovali Aktuality.sk.

Napriek tomu, že ministerka Martina Šimkovičová projekt vníma ako darček pre Slovensko, sama tvrdí, že nejde o osobný dar, ale o snahu pozdvihnúť úroveň národnej symboliky.

Nahrávanie prebiehalo vo filharmónii pod prísnym dohľadom ministerky a vysoko postaveného úradníka rezortu kultúry Lukáša Machalu. Hymnou budú aj naďalej prvé dve slohy piesne Nad Tatrou sa blýska, úprava sa týka len hudobnej zložky.

Otázne zostávajú finančné náklady spojené s úpravou hymny, ktoré ešte neboli oficiálne zverejnené. Taktiež v centrálnom registri nefiguruje žiadna zmluva uzatvorená s Rózsom alebo firmami, ktoré sú na jeho meno. Dátum premiéry zatiaľ nie je známy, no očakáva sa, že nová verzia bude predstavená čoskoro. 

Domov
Zdieľať
Diskusia