Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
dnes 24. októbra 2024 o 20:02
Čas čítania 1:00

Výška opatrovateľského príspevku porastie o 100 eur. Opozícia vyjadrila v súvislosti s novelou obavy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa ministra práce Erika Tomáša novela o sociálnych službách významne pomôže ľuďom odkázaným na opateru.

  • Novela zákona o sociálnych službách, ktorú v stredu schválila Národná rada, významne pomôže ľuďom odkázaným na dlhodobú starostlivosť.
  • Zmeny v zákone, ktoré budú platiť od 1. decembra tohto roka, sa týkajú napríklad zvýšenia príplatku k opatrovateľskému príspevku, zrušenia krátenia opatrovateľského príspevku na základe príjmu odkázanej osoby či nového systému odľahčovacej služby.
  • Po novom sa rozsah hodín, počas ktorých je možné poskytovať domácu terénnu opatrovateľskú službu, zvýši zo súčasných osem na 40 hodín mesačne.
    Poslednou zmenou v novele je nové nastavenie odľahčovacej služby.

Citát: „Parlament 136 hlasmi, teda obrovskou ústavnou väčšinou, schválil novelu zákona o sociálnych službách,“ zdôraznil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). Doplnil, že novelou sa zdvojnásobí príplatok k príspevku na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí z doterajších 100 na 200 eur mesačne.

Širší kontext: Opatrovateľský príspevok je v súčasnosti vo výške 615,50 eura, teda na úrovni čistej minimálnej mzdy. Ďalšou zmenou je podľa šéfa rezortu práce zrušenie krátenia opatrovateľského príspevku na základe príjmu odkázanej osoby pre všetkých opatrovateľov, a to bez ohľadu na to, či sú v ekonomicky aktívnom alebo dôchodkovom veku.

 
Pri nastavovaní nového systému odľahčovacej služby však opozícia kritizovala, že sa služba bude preplácať až mesiac po jej poskytnutí, pričom viaceré rodiny si ju nebudú môcť dovoliť zaplatiť.

22. októbra 2024 o 17:37 Čas čítania 3:27 Na úrade vlády za milióny opravia potrubie, postavia novú bránu a obnovia záhradu. Chcú opraviť aj ďalšiu budovu Na úrade vlády za milióny opravia potrubie, postavia novú bránu a obnovia záhradu. Chcú opraviť aj ďalšiu budovu

Minister práce reagoval na tieto výhrady, že aktuálne s odborníkmi rieši to, či by nebolo možné, aby ľudia len predložili faktúru za túto službu a štát by im to preplatil. Od budúceho roka však odľahčovacia služba bude financovaná z eurofondov a tento systém nemusí byť v súlade s európskymi smernicami.

Domov
Zdieľať
Diskusia