Správna príprava manioku je kľúčová pre bezpečnú konzumáciu.
Maniok, základná surovina pre stovky miliónov ľudí v tropických oblastiach, sa môže stať smrteľným, ak nie je správne spracovaný. Obsahuje cyanogénne glukozidy, ktoré v tele môžu viesť k tvorbe smrteľného kyanovodíka. Napriek svojej výživovej hodnote a nenáročnosti na pestovanie si jeho nesprávna príprava vyžiada ročne stovky obetí, informuje Pravda.
Maniok, pôvodom z Južnej Ameriky, sa dnes pestuje po celom svete, najmä v tropických oblastiach, kde je jednou z hlavných potravín. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že každoročne na otravu maniokom zomrie približne 200 ľudí.
Správna príprava manioku je kľúčová pre bezpečnú konzumáciu. Tradičné metódy zahŕňajú dôkladné lúpanie, namáčanie po dobu aspoň 24 hodín, následné drvenie a fermentáciu, až po sušenie a varenie, ktoré efektívne eliminujú toxické látky. Správne spracovaný maniok sa stáva všestrannou surovinou. Používa sa na výrobu múky, tapioky, kaší či dokonca na prípravu chrumkavých čipsov.
