Najvyššia jednotlivá pokuta, ktorú inšpektori udelili, bola 17 000 eur.
Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ preverili v máji viac ako 3 200 potravinových prevádzok na Slovensku. Zamerali sa na potraviny živočíšneho aj rastlinného pôvodu. Kontroly vykonali u vyše 1 700 predajní a 1 100 právnych subjektov. Porušenia hygieny, predaj tovaru po dátume spotreby či nesprávne označenie potravín zistili pri 181 kontrolách. Spolu identifikovali 615 rôznych nedostatkov.
Najviac problémov objavili v hygiene prevádzok a technologického vybavenia, v nedostatočne čistených pracovných pomôckach, ako aj v predaji tovaru po záruke. Inšpektori udelili 108 blokových pokút v celkovej hodnote 2 655 eur. Pri závažnejších porušeniach spustili správne konania. V máji vydali 81 právoplatných rozhodnutí o pokute, ktoré dosiahli súhrnnú sumu 100 150 eur. Najvyššia jednotlivá pokuta predstavovala 17 000 eur.
Úrad zaznamenal aj štyri prípady nebezpečných potravín, ktoré zaslal do európskeho systému rýchlej výstrahy (RASFF). Išlo o čínske fazule s nadlimitným obsahom kadmia, ukrajinské vajcia s plesňou na škrupinách, poľské mleté bravčové mäso so salmonelou a maďarské cestoviny s nedeklarovaným vaječným alergénom.
Zvláštnu pozornosť venovali inšpektori aj ovociu a zelenine. Skontrolovali obchodnú kvalitu takmer 11 ton tovaru. Z toho viac než 140 kg nevyhovelo štandardom. Najčastejšie išlo o maloobchodné predajne. V siedmich prípadoch úrady ukončili správne konania pokutami vo výške 10 500 eur.
Prečítaj si aj tieto články:
