Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. februára 2023 o 21:39
Čas čítania 0:52

Turizmus v Rusku je dnes takmer nulový. Moskva minulý rok prišla o 96 % všetkých návštevníkov, situácia je horšia ako cez koronu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Invázia na Ukrajinu, uzavretý vzdušný priestor s väčšinou európskych krajín, prísne opatrenia proti covidu-19 či neplatnosť kariet Visa a Mastercard zo zahraničia. Toto všetko sa podpísalo k takmer nulovému turizmu v Rusku.

Počet zahraničných turistov prichádzajúcich do Ruska vlani dramaticky poklesol. Dôvodom bol vplyv sankcií, ktoré boli na Moskvu uvalené po spustení vojenskej ofenzívy na Ukrajinu, ako aj prísne protipandemické opatrenia v Číne. Číňania patrili totiž pred obdobím šírenia koronavírusu medzi najpočetnejších návštevníkov.


V roku 2022 navštívilo Rusko len 200 100 cudzincov, uviedlo združenie ATOR citujúce údaje z pohraničných služieb. Ide o pokles o 96,1 % v porovnaní s rokmi pred pandémiou COVID-19.


Počet medzinárodných návštevníkov Ruskej federácie bol vlani ešte nižší než uprostred pandémie. V roku 2020 evidovali 335 800 a o rok neskôr 288 300 turistov.

V roku 2022 ani tisíc Číňanov„Dôvody sú jasné: uzavreté nebo medzi Ruskom a veľkou väčšinou európskych krajín, ako aj to, že v Rusku nie je možné používať karty Visa a Mastercard zo zahraničia,“ približuje ATOR.


Väčšina európskych štátov uzavrela svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá niekoľko dní po tom, čo Kremeľ vlani vo februári zaútočil na Ukrajinu.


Ruský národný dopravca Aeroflot od marca 2022 pozastavil medzinárodné lety, ktoré však postupne obnovil na cesty do „spriatelených krajín“. Túto možnosť však nemohli využiť ani čínski turisti, keďže Peking len nedávno uvoľnil reštriktívne proticovidové pravidlá.


Pred vypuknutím pandémie predstavovali turisti z Číny zhruba 30 % zo všetkých 5,1 milióna návštevníkov zo zahraničia. Vlani pricestovalo do Ruska len 842 čínskych turistov.
Medzi najčastejších návštevníkov Ruska patrili vlani Nemci, Turci a Iránci.

Domov
Zdieľať
Diskusia