Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
13. februára 2023, 13:33
Čas čítania 2:31

„Nevylučujeme ani mimozemské vplyvy.“ USA riešia, čo sú záhadné lietajúce objekty, ktoré zostrelili nad svojím územím

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
„Nevylučujeme ani mimozemské vplyvy.“ USA riešia, čo sú záhadné lietajúce objekty, ktoré zostrelili nad svojím územím
Zdroj: TASR/AP

Za posledné dva týždne zostrelilo americké letectvo štyri neznáme objekty, ktoré sa objavili v ich vzdušnom priestore. Čo o nich zatiaľ vieme?

Čínske špionážne stroje, mimozemšťania alebo niečo úplne iné? Američania riešia sériu neidentifikovateľných lietajúcich objektov vo svojom vzdušnom priestore.

Americký prezident Joe Biden nariadil v nedeľu 12. februára leteckému personálu Ozbrojených síl Spojených štátov, aby zostrelili v poradí už štvrtý neznámy objekt. Ten sa, rovnako ako predošlé tri objekty, svojvoľne pohyboval vo vzdušnom priestore USA.

Momentálne neexistuje žiadne konkrétne prepojenie neidentifikovaných objektov na prvý čínsky výskumný balón, ktorý Američania zostrelili 4. februára nad pobrežím Južnej Karolíny. Prieskumný objekt sa nad Spojenými štátmi americkými pohyboval niekoľko dní a pochádzal priamo z Číny. Podľa slov Ministerstva obrany USA zbieral balón citlivé informácie, ktoré mohli ohroziť bezpečnosť krajiny. Peking, naopak, tvrdil, že šlo o meteorologický výskum. 

Ďalšie tri lietajúce objekty, ktoré museli zostreliť, sa pohybovali nad územím Aljašky, Kanady a Michiganu, informuje portál New York Times. Od čínskeho balóna sa však značne líšili.

Americkí námorníci vyberajú zostatky čínskeho prieskumného balónu z vôd Atlantického oceánu.
Americkí námorníci vyberajú zostatky čínskeho prieskumného balónu z vôd Atlantického oceánu. Zdroj: TASR/AP

Špionáž či náhoda?

Balón, ktorý Američania zostrelili za pomoci stíhacích lietadiel, považuje Pentagón za špionážne zariadenie z Číny. Čínsky rezort diplomacie sa voči takémuto tvrdeniu ostro vyhradil. Tvrdí, že išlo o civilné zariadenie zamerané na výskum, najmä meteorologického charakteru.

17. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 2:48 Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul

„Čína vyjadruje silnú nespokojnosť a protest proti použitiu sily zo strany Spojených štátov s cieľom útoku na civilnú vzducholoď bez posádky,“ uviedlo v oficiálnom vyhlásení čínske ministerstvo zahraničných vecí. Zároveň dodalo, že si Peking „vyhradzuje právo na vykonanie ďalších nevyhnutných reakcií“.

Majú však americké úrady podobné podozrenie aj pri zvyšných troch objektoch, ktoré zneškodnili? Doterajšie informácie naznačujú, že posledné objekty nemali špionážny charakter. Údajne mali oproti čínskemu zariadeniu omnoho menšie rozmery a zostrelené boli preventívne v rámci bezpečnostných predpisov ozbrojených síl.

Domov
Zdieľať
Diskusia