Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. apríla 2023, 18:00
Čas čítania 0:52

Až 30-tisíc cestovných pasov Slovákov môže byť nefunkčných. Ak máš doklad vydaný v týchto dátumoch, čakajú ťa problémy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Polícia identifikovala až 30 000 zle vytlačených cestovných pasov.

Polícia eviduje problémy s načítaním viacerých cestovných pasov na niektorých letiskách. V súčasnosti analyzuje počty dotknutých cestovných pasov, zatiaľ ich identifikovali približne 30 000. Avizuje zároveň spustenie služby, ktorá občanom umožní overiť si svoje cestovné pasy online.

„Pracujeme na službe, ktorá občanom umožní online overiť svoje cestovné pasy na základe uvedenia čísla dokladu, či patrí do skupiny dokladov, ktoré boli vyrobené s odchýlkou zápisu údajov v čipe,“ približuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová. Službu plánujú spustiť v čo najkratšom čase, k dispozícii bude na webe Ministerstva vnútra SR.

Problém majú pasy vydané medzi novembrom 2022 a januárom 2023

Problémy s načítaním cestovných pasov sa týkajú viacerých dokladov, ktoré boli vydané medzi 11. novembrom 2022 a 30. januárom 2023. Vydané boli s malou odchýlkou zápisu údajov v čipe, čo spôsobilo, že niektoré automatizované hraničné prechodové terminály ich nedokázali načítať. Cestujúcich tak museli kontrolovať fyzicky. Polícia nemá informácie o tom, že by následne neboli prepustení k ďalšej ceste.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Všetky cestovné pasy vydané v uvádzanom období sú platné a umožňujú prekračovanie hraníc,“ ubezpečuje Bárdyová s tým, že informované boli okamžite aj zahraničné kontrolné orgány.

Po vykonaní celkovej analýzy budú dotknutým občanom rozposielané SMS alebo e-mail s informáciou o možnosti bezplatnej výmeny takéhoto cestovného pasu, a to s prihliadnutím na kapacitné a personálne možnosti oddelení dokladov a Národného personalizačného centra.

Domov
Zdieľať
Diskusia