Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
14. apríla 2023, 21:10
Čas čítania 0:44

Žena žila neuveriteľných 500 dní v izolovanej jaskyni pod zemou. Svoj zážitok po skončení experimentu okomentovala jedným slovom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Disponovala len laptopom, pomocou ktorého mohla síce informovať svoje okolie, avšak ona samotná nemohla prijímať nijaké správy.

Päťdesiatročná Španielka Beatriz Flaminiová strávila dobrovoľne 500 dní pod zemou v absolútnej izolácii. Jaskyňu v hĺbke asi 70 metrov v oblasti Costa Tropical v provincii Granada na juhu krajiny opustila táto horolezkyňa a jaskyniarka v piatok za bohatej účasti médií, informuje agentúra DPA.

Projekt s názvom Time cave (časová jaskyňa) univerzít v Granade a Almeríi viedli a sprevádzali výskumníci z rozličných odvetví. Podľa ich informácií Flaminiová nemala žiaden kontakt s vonkajším svetom, odkedy v novembri 2021 začala tento experiment. Jej pobyt pod zemou je zachytený na videu a má z neho vzniknúť dokumentárny film.

Prelomila svetový rekord

Flaminiová po celý čas nemala pri sebe hodinky ani telefón. Disponovala len laptopom, pomocou ktorého mohla síce informovať svoje okolie, avšak ona samotná nemohla prijímať nijaké správy. Viaceré televízie vrátane RTVE prinášali niekoľkohodinové živé prenosy.

Cieľom tejto vedeckej iniciatívy je preskúmať vplyv kompletnej izolácie a určiť, či vedie k neuropsychologickým a kognitívnym zmenám. Podľa španielskych vedcov prelomila Flaminiová svetový rekord Talianky Christine Lanzoniovej, ktorá v roku 2007 strávila v jaskyni pod povrchom zeme 269 dní.

Flaminiová označila svoju skúsenosť v krátkom vyhlásení ako „znamenitú“. Ďalšie podrobnosti chce priblížiť neskôr.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wiki Commons/David Martin
Domov
Zdieľať
Diskusia