Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Florián Meričko
19. apríla 2023, 14:01
Čas čítania 0:46

Slováci majú nárok na príspevok až 200 eur mesačne. Uľahčí ti dochádzanie za prácou

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Príspevok na dochádzku za prácou sa vypláca až 6 mesiacov, v špeciálnych prípadoch sa môže lehota vyplácania predĺžiť až na rok.

Slováci môžu využiť finančný príspevok na dochádzku za prácou. Ten slúži na úhradu časti cestovných nákladov na dochádzku z miesta trvalého alebo prechodného pobytu do miesta výkonu práce, informuje portál ISTP.

Nárok na príspevok na dochádzku za prácou vzniká u osôb, ktoré boli počas najmenej troch mesiacov uvedení v evidencii uchádzačov o zamestnanie a následne z nej boli vyradení z dôvodu vzniku pracovného pomeru. Musia oň však písomne požiadať najneskôr do jedného mesiaca od nástupu do nového zamestnania.

Príspevok ti úrad práce vyplatí aj v prípade, že počas jeho poskytovania prestúpiš do iného pracovnoprávneho vzťahu s výnimkou dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru.

Stovky eur mesačne navyše

Na základe dohody medzi úradom a zamestnancom sa potom vypláca príspevok na dochádzku za prácou počas najbližších šiestich mesiacov. ISTP dodáva, že ak bol zamestnanec  pred získaním zamestnania znevýhodneným uchádzačom, lehota vyplácania príspevku sa zvyšuje o ďalších šesť mesiacov.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Suma príspevku nemôže prekročiť výšku 200 eur mesačne. Finálna výška sa vypočítava na základe vzdialenosti miesta výkonu práce od miesta trvalého pobytu zamestnanca, ale aj od počtu odpracovaných dní v mesiaci.

Tlačivo potrebné na požiadanie o poskytnutie príspevku si môžeš stiahnuť po prekliknutí na tento odkaz.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Chiara Daneluzzi, Georg Arthur Pflueger
Domov
Zdieľať
Diskusia