Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
20. apríla 2023 o 19:58
Čas čítania 0:37

Slovenské ambulancie pýtajú ďalšie poplatky za vyšetrenie. Dôchodcovia bijú na poplach

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Lekári tvrdia, že bez poplatkov by ambulancie museli zavrieť.

Lekári v ambulanciách pýtajú od 1. apríla za vyšetrenia nové poplatky. Napriek vyšším platbám z poisťovní nedokážu bez príspevkov od pacientov ordinovať a ambulancie by vraj museli zatvárať, píše RTVS.

Jednota dôchodcov však poukázala na to, že penzisti poplatky v ambulanciách nemajú z čoho zaplatiť. Priemernému dôchodcovi zvýši mesačne asi 20 eur, ktoré by mohli na tieto potreby minúť na úkor iných výdavkov. „Ak tento človek zaplatí lekárovi 10 alebo 20 eur, tak proste neostáva mu nielenže na lieky, ale neostáva mu ani na stravu,“ vyhlásil predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian.

Jednota dôchodcov žiada, aby boli penzisti týchto poplatkov zbavení, no to bez zmeny zákona nie je možné. Ministerstvo zdravotníctva však o novelizácii neuvažuje. Podľa strany Hlas je problém, že ambulancie nedostali takú pomoc, aká im bola sľúbená. 

Ministerstvo hospodárstva naopak tvrdí, že ambulanciám bola vyčlenená pomoc 325 miliónov eur na pokrytie zvýšených nákladov za energie pre všetkých odberateľov vrátane prenajímateľov priestorov pre ambulancie.

Domov
Zdieľať
Diskusia