Naša tradičná pochutina si vo svete vyslúžila hodnotenie 4 hviezdičky z piatich a vo svetovej stovke obsadila 42. miesto.
Tradičná slovenská treska v majonéze sa dostala do povedomia celého sveta. Uznávaný gastroportál TasteAtlas tentoraz zostavil rebríček 100 najpopulárnejších šalátov z celého sveta. Obľúbený šalát z tresky v ňom obsadil 42. miesto.
Naša pochutina si vyslúžila hodnotenie 4 hviezdičky z piatich. V typickom šaláte nesmie okrem tresky a majonézy chýbať cibuľa, mrkva, ocot, horčica, olivový olej, soľ a korenie.
„Treska sa varí v zmesi octu, vody a bobkových listov. Potom pridajú vločky a zmiešajú ich s varenou mrkvou a so všetkými zvyšnými prísadami. Šalát necháme stuhnúť v chladničke, ideálne aspoň 24 hodín pred podávaním,“ priblížil TasteAtlas proces prípravy.
Nezabudli spomenúť ani to, že šalát z tresky Slováci s obľubou jedia s našimi tradičnými rožkami.
Autorom receptu verzie v roku 1954, ktorá sa bežne predáva v obchodoch, je Július Boško, šéfkuchár z Nového Mesta nad Váhom.
Na vrchole zoznamu svetových šalátov sa už tradične umiestnil populárny šalát z talianskeho ostrova Capri, šalát caprese, grécky šalát, cézar šalát z Mexika a americký kapustový šalát coleslaw.