Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
24. apríla 2023, 16:46
Čas čítania 0:38

Jeden slovenský šalát očaril zahraničných kritikov. Ako ohodnotili klasickú tresku s rožkom?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Naša tradičná pochutina si vo svete vyslúžila hodnotenie 4 hviezdičky z piatich a vo svetovej stovke obsadila 42. miesto.

Tradičná slovenská treska v majonéze sa dostala do povedomia celého sveta. Uznávaný gastroportál TasteAtlas tentoraz zostavil rebríček 100 najpopulárnejších šalátov z celého sveta. Obľúbený šalát z tresky v ňom obsadil 42. miesto. 

Naša pochutina si vyslúžila hodnotenie 4 hviezdičky z piatich. V typickom šaláte nesmie okrem tresky a majonézy chýbať cibuľa, mrkva, ocot, horčica, olivový olej, soľ a korenie.

„Treska sa varí v zmesi octu, vody a bobkových listov. Potom pridajú vločky a zmiešajú ich s varenou mrkvou a so všetkými zvyšnými prísadami. Šalát necháme stuhnúť v chladničke, ideálne aspoň 24 hodín pred podávaním,“ priblížil TasteAtlas proces prípravy. 

Nezabudli spomenúť ani to, že šalát z tresky Slováci s obľubou jedia s našimi tradičnými rožkami. 

Autorom receptu verzie v roku 1954, ktorá sa bežne predáva v obchodoch, je Július Boško, šéfkuchár z Nového Mesta nad Váhom.

Na vrchole zoznamu svetových šalátov sa už tradične umiestnil populárny šalát z talianskeho ostrova Capri, šalát caprese, grécky šalát, cézar šalát z Mexika a americký kapustový šalát coleslaw.

treska v majonéze
Zdroj: Wikipedia
Domov
Zdieľať
Diskusia