Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
25. apríla 2023, 13:49
Čas čítania 0:48

Hneď za slovenskými hranicami nakúpiš oveľa lacnejšie. Náš sused má 0 % DPH na potraviny do konca roka

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Poľská vláda bojuje s infláciou, ktorá vo februári tohto roka dosiahla 18,4 %.

Poľská vláda plánuje predĺžiť nulovú sadzbu dane z pridanej hodnoty na základné potraviny do konca tohto roka. Zdá sa, že vzhľadom na vysokú infláciu by to bolo najrozumnejšie rozhodnutie, uviedol v utorok hovorca vlády Piotr Müller. 


„Stále sledujeme takzvaný kôš základných produktov a v tomto koši sú potraviny veľmi dôležitým prvkom,“ uviedol Müller pre televíznu stanicu Polsat.

V súčasnosti platí v Poľsku nulová sadzba DPH na potraviny do 30. júna 2023. Vláda ju zaviedla vlani vo februári v snahe pomôcť ľuďom zvládnuť vplyvy prudkého rastu cien. Vo februári tohto roka miera inflácie v Poľsku dosiahla 18,4 %.


Koncom marca ministerka financií Magdalena Rzeczkowska informovala, že vláda zvažuje možnosť zotrvať pri nulovej sadzbe do konca tohto roka. Konečné rozhodnutie o tejto otázke by malo podľa nej padnúť v apríli.


Vláda koncom roka 2021 predstavila svoj „štít“ v rámci boja proti rastúcej inflácii v podobe pozastavenia DPH na potraviny a jej zníženia v prípade ďalších tovarov. Následne od 1. februára 2022 klesla v krajine na potravinárske výrobky na nulu z 5 %.


Minulý rok v novembri vládny kabinet rozhodol, že nulovú daň zachová aj v prvom polroku 2023. Premiér Mateusz Morawiecki v tom čase náklady pre štátny rozpočet odhadol na približne osem miliárd poľských zlotých (1,74 miliardy eur).

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Henryk Borawski (Wikimedia Commons)
Domov
Zdieľať
Diskusia