Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. apríla 2023, 11:42
Čas čítania 0:40

Slovenským poslancom stúpne plat o stovky eur. Po novom zarobia túto rozprávkovú sumu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Poslanci majú nárok na trojnásobnú priemernú mzdu za predchádzajúci rok a dostávajú aj paušálne náhrady.

Poslanci Národnej rady SR majú v roku 2023 zarábať vyše 6 000 eur. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla Kancelária Národnej rady SR. Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Poslanec má podľa zákona nárok na plat vo výške trojnásobku priemernej mesačnej mzdy za predchádzajúci rok. „Plat poslanca v roku 2023 je na základe uvedeného určený vo výške 3 912 eur,“ uviedol odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

K platu im patria aj paušálne náhrady

K platu patria ešte paušálne náhrady, ich výška sa líši podľa toho, či je poslanec z Bratislavského kraja alebo z iného. Pokiaľ je z Bratislavského kraja, mesačne dostáva ešte 2 348 eur, poslanec z iného kraja má paušálne náhrady vo výške 2 739 eur.

Predseda a podpredsedovia parlamentu aj predsedovia a podpredsedovia výborov dostávajú k platu aj funkčné príplatky. Predseda NR SR má funkčný príplatok vo výške 497,91 eura, podpredseda NR SR 331,94 eura, predseda výboru 165,97 eura a podpredseda výboru NR SR 82,99 eura.

Domov
Zdieľať
Diskusia