Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
26. apríla 2023 o 19:39
Čas čítania 0:43

Absolventi, pozor: Toto sú všetky práva a povinnosti, ktoré prichádzajú po maturite a štátniciach

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny radí, na ktoré povinnosti by si čerství absolventi mali dávať pozor.

Blížia sa maturity a štátnice. Čerstvým absolventom ukončením štúdia vznikajú viaceré povinnosti voči štátu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na svojom webe prinieslo ich kompletný prehľad. 

Základné informácie vrátane možností a povinností pre absolventov: 

  • Evidovať sa na úrade práce nemusí každý absolvent. V prípade, že tak neurobí, zdravotné poistenie si bude musieť hradiť sám. To neplatí pre absolventov, ktorí sa okamžite zamestnajú a zdravotné poistenie im hradí zamestnávateľ. 
  • Rodič absolventa strednej školy má na prídavky nárok až do 31. augusta 2023 bez ohľadu na to, či absolvent pokračuje v štúdiu na vysokej škole.
  • Naopak, vysokoškolský absolvent stráca charakter nezaopatreného dieťaťa dňom ukončenia štúdia záverečnou štátnou skúškou.
  • Absolvent nemá nárok na dávku v nezamestnanosti.
  • Ukončenie štúdia v riadnom termíne absolvent Sociálnej poisťovni nemusí oznamovať. 

Na toto si daj pozor

Ministerstvo mladým ľuďom radí, aby evidenciu neodkladali. Ak o ňu požiadajú do 10 kalendárnych dní od ukončenia štúdia, budú do evidencie zaradení dňom skončenia štúdia. V prípade, že tak urobia až po lehote 10 dní, evidovaní budú až odo dňa podania žiadosti. V tomto prípade si tak zdravotné poistenie budú musieť spätne uhradiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia